ZDA s sankcijami nad skrajneže, ki blokirajo pomoč za Gazo

Ameriška vlada je danes sprejela sankcije proti skrajni izraelski skupini Cav 9, odgovorni za blokade in nasilne napade na dobave humanitarne pomoči za Palestince v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina je za najbolj odmeven incident poskrbela 13. maja, ko je na zasedenem Zahodnem bregu zaustavila tovornjake, ki so dostavljali humanitarno pomoč iz Jordanije za Gazo. Približno 100 skrajnežev je več tovornjakov zažgalo, potem ko so pomoč odvrgli na cesto.

Napad, ki ga je danes omenil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller, se je zgodil na eni od nadzornih točk pred mejo Zahodnega brega z Izraelom. Skupina mlajših izraelskih desničarskih protestnikov in protestnic je napadla vsaj sedem v Gazo namenjenih tovornjakov s humanitarno pomočjo. Pošiljke s hrano, v katerih je bilo med drugim žito, riž in moka, so s tovornjakov zmetali na tla in jih teptali.

Miller je ob predstavitvi sankcij dejal, da ima odgovornost za varnost humanitarnih konvojev izraelska vlada.

Izraelska vojska, ki od 7. oktobra napada Gazo, sicer redno onemogoča dobavo pomoči za enklavo, v kateri se vse več ljudi sooča z lakoto. Izraelske sile po zasedbi mejnega prehoda Rafa nadzorujejo tudi vse vstopne točke v Gazo.

V skladu s sankcijami bodo ZDA zamrznile morebitno premoženje članov skupine, hkrati bo ameriškim državljanom prepovedano poslovanje z njimi.

Back to top button