ZDA precenile vrednost vojaške pomoči Ukrajini za več kot šest milijard

Med pregledom ameriške vojaške pomoči, ki jo je Kijev prejel v letih 2022 in 2023, so bile ugotovljene nedoslednosti pri njenem vrednotenju, je v torek opozorila tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh. Po novih izračunih je bila vrednost poslane vojaške opreme skupno precenjena za več kot šest milijard dolarjev.

V precejšnjem številu primerov so vojaški uradniki namesto vrednosti dejanske vojaške opreme, ki jo je prejela Ukrajina, beležili ceno, potrebno za zamenjavo poslane opreme, je na novinarski konferenci dejala Singh.

Takšno beleženje pa je napihnilo vrednost vojaške pomoči Ukrajini. Nova oprema, s katero bi nadomestili poslano, namreč stane bistveno več kot oprema, ki jo je Ukrajina dejansko prejela, navaja CNN.

V letih 2022 in 2023 je bila po ocenah Sabrine Singh vrednost ameriške vojaške opreme precenjena za približno 6,2 milijarde dolarjev. “Te napake pri vrednotenju pa nikakor ne omejujejo obsega katerega koli od naših programov za zagotavljanje podpore Ukrajini,” je še dodala.

Skupna vrednost ameriške vojaške pomoči, ki jo je Kijev prejel od začetka ruske invazije, je po zadnjih ocenah konec maja znašala približno 37,6 milijarde dolarjev. Dejanska vrednost pa je zdaj zaradi ugotovljenih nedoslednosti verjetno nekoliko nižja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Back to top button