AktualnoSvet

ZDA povečujejo sredstva za odkrivanje mutacij koronavirusa

Ameriška vlada bo porabila 200 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti odkrivanja mutacij novega koronavirusa z dosedanjih 7000 na 25.000 vzorcev na teden, so v sredo sporočili strokovnjaki na novinarski konferenci Bele hiše. V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo 27,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 490.000.

Direktorica Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Rochelle Walensky je dejala, da so doslej odkrili 1277 primerov okužb z različico novega koronavirusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Odkrili so tudi okužbo z mutacijo te različice E484K, ki je podobno kot brazilska in južnoafriška bolj odporna na protitelesa.

Vlada bo porabila 650 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti testiranja v šolah in zavetiščih za brezdomce ter 815 milijonov dolarjev za povečanje domače proizvodnje opreme za testiranje.

V ZDA so doslej proti novemu koronavirusu vsaj z enim odmerkom cepili skoraj 40 milijonov ljudi, predsednik Joe Biden pa je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel.

Sedanjih 11 milijonov odmerkov na teden, ki jih zvezna vlada pošilja državam, ozemljem in plemenom, se povečuje na 13,5 milijona, z enega na dva milijona pa se povečuje tedensko pošiljanje odmerkov neposredno ameriškim lekarnam.

Vlada je za cepljenja za zdaj mobilizirala okrog 700 upokojenih zdravnikov in medicinskih sester, usposabljajo 1200 pripadnikov nacionalne garde, v podporo cepljenju v zveznih centrih pa pošiljajo na pomoč še 1000 vojakov.

Fundacija Kaiser v ZDA je ugotovila, da okrog 50 odstotkov prebivalcev zavrača cepljenje, posebej pa skrbi položaj v vojski, kjer cepljenje zavrača tretjina vojakov. Vendar so v vojski odkrili recept za večjo naklonjenost cepljenju. Tisti, ki so tik pred napotitvijo na teren v tujino, se raje cepijo, ker morajo potem čakati na drugi odmerek. Med vojaki, ki so pred odhodom na misije, se jih tako 90 odstotkov odloči za cepljenje.

V ZDA se še naprej borijo proti prevarantom, ki se v pandemiji okoriščajo. Agenti ministrstva za domovinsko varnost so v zadnjih dveh tednih zasegli deset milijonov ponarejenih zaščitnih mask N95 proizvajalca 3M iz Minnesote. Ponaredki ne nudijo zaščite pred novim koronavirusom.

Ministrstvo je doslej obvestilo več kot 6000 žrtev prevar v 12 državah, med njimi tudi bolnišnice, da so kupili ponaredke. Kupce mask pozivajo, naj gredo na spletno stran 3M in se podučijo, kako prepoznati ponaredke.

Povezani Članki

Back to top button