ZDA poročajo o napredku v pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi

ZDA so danes sporočile, da so na pogovorih v Parizu, na katerih so govorili o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev v Gazi, dosegli skupni jezik o možnem dogovoru. ZDA upajo, da bodo pogajalci v prihodnjih dneh dosegli dokončen dogovor. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem dejal, da morebitni dogovor ne bi ustavil ofenzive v Rafi.

Po besedah svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Jacka Sullivana so pogajalci v Parizu dosegli “osnovno razumevanje” o dogovoru glede nove prekinitve ognja in izpustitve talcev, ki jih v Gazi zadržujejo pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas, v zameno za palestinske ujetnike v izraelskih zaporih.

“Predstavniki Izraela, ZDA, Egipta in Katarja so se srečali v Parizu in med seboj dosegli dogovor o tem, kako bi izgledali osnovni obrisi dogovora o začasni prekinitvi ognja v zameno za izpustitev talcev,” je za ameriško televizijo CNN danes povedal Sullivan.

Pogovori v francoski prestolnici so se začeli v petek, udeležila pa se jih je tudi izraelska delegacija na čelu z vodjo izraelske obveščevalne agencije Mosad Davidom Barneo.

Kot je še dejal Sullivan, se še vedno pogajajo o podrobnostih. Pri tem je pojasnil, da bosta morala Katar in Egipt opraviti pogovore s Hamasom, ki se bo na koncu moral strinjati z izpustitvijo talcev.

Sullivan je ob tem izrazil upanje, da bodo v prihodnjih dneh lahko prišli do točke, ko “bo o tem vprašanju dejansko dosežen trden in dokončen dogovor”.

Po poročanju provladne egiptovske televizije Al Kahira News so se v katarski prestolnici Doha danes nadaljevali posredni pogovori o prekinitvi ognja med uradniki četverice držav in Hamasa.

O napredku na pogovorih v Parizu je bil obveščen tudi izraelski vojni kabinet, ki se je v soboto zvečer sestal pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja. Kabinet je odobril nadaljevanje pogovorov na ravni uradnikov, je poročal izraelski radio Kan.

Netanjahu, ki si prizadeva za čimprejšnji začetek ofenzive v Rafi na jugu Gaze, pa je danes dal vedeti, da bo Izrael izvedel vojaško operacijo ne glede na to, ali bo dosežena prekinitev ognja.

“Če bomo dosegli dogovor, bo to nekoliko odloženo, a se bo vseeno zgodilo,” je dejal za ameriško televizijo CBS. Pri tem je poudaril, da je z operacijo v Rafi Izrael le še “nekaj tednov” oddaljen od “popolne zmage”.

Mednarodni pritisk za dosego premirja se je v zadnjih tednih povečal, saj se je število žrtev izraelske vojaške ofenzive v Gazi po podatkih palestinskih oblasti povzpelo na skoraj 30.000, pri čemer so med žrtvami večinoma ženske in otroci.

Back to top button