ZDA po izstrelitvi rakete uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem

ZDA so danes uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem, povezanim s programom balističnih raket v tej državi. Gre za odgovor na izstrelitve več balističnih raket severnokorejskih vojaških sil v zadnjih štirih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da je pet sankcioniranih Severnokorejcev “odgovornih za nabavo blaga za severnokorejske programe, povezane z orožjem za množično uničevanje in balističnimi raketami”.

Sankcije sledijo “šestim izstrelitvam balističnih raket Demokratične ljudske republike Koreje (DLRK) od septembra 2021, od katerih je vsaka kršila več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov”, so dodali.

“ZDA ostajajo zavezane iskanju dialoga in diplomacije z DLRK, vendar se bodo še naprej spoprijemale z grožnjo, ki jo za ZDA in mednarodno skupnost predstavljajo nezakoniti orožarski programi DLRK,” so še zapisali na ministrstvu.

Zadnje izstrelitve so “nadaljnji dokaz, da (Severna Koreja) še naprej razvija prepovedane programe kljub pozivom mednarodne skupnosti k diplomaciji in denuklearizaciji,” je dejal podsekretar za terorizem in finančno obveščevalno službo Brian Nelson.

Ministrstvo za finance je sporočilo, da je eden od sankcioniranih Severnokorejcev deloval v Rusiji in pri tem zagotovil podporo severnokorejski Drugi akademiji naravnih znanosti (SANS), ki je že predmet sankcij. Teh so bili deležni tudi štirje severnokorejski predstavniki podrejenih organizacij SANS s sedežem na Kitajskem.

V sorodnem ukrepu je ministrstvo uvedlo sankcije za Severnokorejca, Rusa in rusko podjetje Parsek LLC zaradi “dejavnosti ali transakcij, ki so bistveno prispevale k širjenju orožja za množično uničevanje” Severne Koreje.

Sankcije vključujejo zamrznitev morebitnega premoženja posameznikov ali podjetij v ZDA in blokado dostopa do ameriškega finančnega sistema. Prav tako je prepovedano kakršno koli poslovanje državljanov ZDA s sankcioniranimi posamezniki.

Source
STA
Back to top button