Svet

ZDA, Nemčija in Francija pozivajo Iran k čimprejšnjemu uspešnemu zaključku dunajskih pogajanj

Nemčija, ZDA in Francija so po današnjih pogovorih v Berlinu Iran pozvale k čimprejšnjemu uspešnemu zaključku pogajanj na Dunaju o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu. Trojica držav meni, da je dogovor še vedno mogoč, a je hkrati opozorila, da se čas izteka, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Na skupni novinarski konferenci po današnjem srečanju v Berlinu sta nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in ameriški državni sekretar Antony Blinken posvarila Iran, da se čas za pogajanja izteka. Baerbockova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi obtožila Iran, da spodkopava pogajanja na Dunaju.

Čas se izteka, nenazadnje, “ker se Iran vzporedno s pogovori žal še naprej zateka k spirali jedrske eskalacije”, je dejala nemška zunanja ministrica po srečanju z Blinknom. Dodala je, da je Iran dosegel 60-odstotno obogatitev urana, kar je brez primere za državo brez jedrskega orožja.

Po besedah nemške zunanje ministrice cilja še vedno ostajata ohranitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ustavitev bogatenja urana. Možnosti za dosego rešitve se zapirajo, je še dejala Baerbockova. “Pogajanja na Dunaju ne vstopajo v odločilno fazo, ampak so v odločilni fazi,” je dodala.

Blinken je po pogovorih dejal, da je bilo v zadnjih nekaj tednih doseženega “nekaj skromnega napredka”. “Ampak nismo tam, kjer bi morali biti,” je še dodal in opozoril, da se čas izteka. Dejal je še, da če kmalu ne bo napredka, bo potrebno drugačno ukrepanje.

To vprašanje se je po njegovih besedah pojavilo na srečanju z zunanjimi ministri Nemčije, Velike Britanije in Francije.

“Skupaj smo razpravljali o korakih, ki bi jih skupaj sprejeli, če se Iran ne bo vrnil k spoštovanju sporazuma pod pogoji, ki so sprejemljivi za vse nas,” je še dejal ameriški državni sekretar.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po današnjih pogovorih prav tako opozoril na potrebo po hitrejšem napredku na pogajanjih za oživitev mednarodnega sporazuma. Dodal je, da je čas bistvenega pomena.

Po pogovorih z evropskimi zavezniki je Le Drian novinarjem tudi dejal, da “pogajanja ne morajo potekati tako počasi”.

Kitajski, francoski, britanski, ruski in nemški diplomati skušajo na pogovorih na Dunaju rešiti mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Da bi to dosegli, bi se morale ZDA po enostranskem izstopu leta 2018 vrniti k sporazumu in odpraviti sankcije proti Iranu, Teheran pa bi moral v zameno izpolniti svoje obveznosti iz sporazuma.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button