ZDA nameravajo jemenske Hutije razglasiti za teroriste

ZDA bodo uporniške Hutije v Jemnu razglasile za teroriste, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo napovedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Humanitarne organizacije opozarjajo, da bi to še poglobilo hudo humanitarno krizo v državi na Bližnjem vzhodu.

 

Razglasitev Hutijev za teroriste le nekaj dni pred prisego novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna bi po poročanju AFP zapletla prizadevanja nove ameriške administracije za izboljšanje odnosov z Iranom, s katerim so povezani Hutiji, ter za spremembe v odnosih z Savdsko Arabijo, ki vodi ofenzivo v Jemnu.

“Z razglasitvijo za teroristično skupino bi Ansar Alah postal odgovoren za svoja teroristična dejanja, tudi za čezmejne napade, ki ogrožajo civilno prebivalstvo, infrastrukturo in trgovski pomorski promet,” je poudaril Pompeo v izjavi za javnost, pri čemer je uporabil uradno ime za Hutije. Dodal je, da ta skupina vodi okrutno kampanjo, ki je zahtevala številna življenja, destabilizira regijo in Jemencem ne omogoči rešitve konflikta v njihovi državi.

Pompeo je pri tem izpostavil napad na jemensko mesto Aden 30. decembra, v katerem je bilo ubitih 26 ljudi. Jemenska vlada, ki jo podpira Savdska Arabija, je odgovornost za napad pripisala Hutijem.

Hutiji so namero ZDA obsodili. “Takšna politika predstavlja krizo razmišljanja in jo je treba obsoditi, imamo pravico, da se odzovemo,” je tvitnil politični poveljnik Hutijev Mohamed Ali al Huti.

“Jemenskemu ljudstvu je vseeno glede odločitve Trumpove administracije, saj je njihova partnerica tista, ki pobija Jemence in jih strada,” je dodal.

Hutiji nadzirajo velik del Jemna, zanje pa že veljajo sankcije ZDA. Po poročanju AFP je pričakovati, da bi razglasitev Hutijev za teroriste odvrnila tujce od sodelovanja s hutijskimi oblastmi, tudi kar zadeva kupovanje hrane in goriva.

Humanitarne organizacije in tudi prihodnja ameriška administracija svarijo, da bi to še poglobilo trenutno najhujšo humanitarno krizo na svetu. A Pompeo vztraja, da razglasitev Hutijev za teroriste, ki bi začela veljati le dan pred Bidnovo prisego, ne bi ovirala dela humanitarnih organizacij. “Nameravamo uvesti ukrepe, ki bi zmanjšali vpliv na določene humanitarne dejavnosti in uvoz v Jemen,” je pojasnil ameriški državni sekretar.

Source
STA
Back to top button