Svet

ZDA med Blinknovim obiskom celine predstavile novo strategijo za Afriko

Ameriške oblasti so danes predstavile novo strategijo za podsaharsko Afriko. Kot so dejali, nameravajo odslej aktivno vključevati voditelje te regije pri ključnih vprašanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bela hiše je strategijo predstavila med obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Afriki.

 

“Podpora okrevanju regije po hudih zdravstvenih in gospodarskih posledicah pandemije je predpogoj za ponovno pridobitev zaupanja Afrike v globalno vodstvo ZDA, obenem pa tudi za povečanje trgovine in ustvarjanje delovnih mest,” navaja dokument, ki prav tako obljublja pomoč Afriki pri reševanju svetovne podnebne krize.

Kot poroča AFP, do nove strategije prihaja zaradi kritik, da je osredotočenost ZDA na boj proti ekstremističnim skupinam v Afriki obrodila le malo sadov, Kitajski in Rusiji pa je uspelo pridobiti znaten vpliv na celini.

Strateški dokument navaja, da Peking Afriko vidi kot prizorišče, kjer lahko spodbuja svoje ozke trgovinske in geopolitične interese ter slabi odnose ZDA z afriškimi vladami. Za ruske oblasti pa najava, da celino vidijo kot ugodno okolje za delovanje zasebnih vojaških družb.

Administracija ameriškega predsednika ZDA Joeja Bidna je tako prepričana, da bo prizadevanje za večjo odprtost in demokracijo v podsaharski Afriki pomagalo preprečiti škodljive dejavnosti drugih akterjev, še navaja AFP.

Pri tem pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je v nedeljo prispel v Južno Afriko, poudaril, da ZDA regije ne vidijo kot igralno polje v tekmovanju med velesilami.

“Naša zavezanost močnejšemu partnerstvu z Afriko ni v tem, da bi skušali prekašati koga drugega. Najbolj si prizadevamo za resnično partnerstvo in ne želimo neuravnoteženega ali transakcijskega odnosa,” je še dodal.

Blinken bo iz Južne Afrike nato odpotoval najprej v Demokratično republiko Kongo, da bi okrepil podporo tej največji državi podsaharske Afrike, ki si prizadeva obrniti novo stran v desetletja trajajočem konfliktu. V nadaljevanju turneje ga pričakujejo v Ruandi, kjer je prišlo do izbruha napetosti z DR Kongo, potem ko je ta Ruando obtožila, da podpira upornike skupine M23.

Blinkov obisk sledi afriški turneji ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je prejšnji mesec obiskal Egipt, Kongo, Etiopijo in Ugando. V ospredju Lavrovovih pogovorov z afriškimi voditelji je bila v luči vojne v Ukrajini med drugim dobava ruskega žita afriškim državam.

Source
STA
Back to top button