Svet

ZDA izročili poslovneža, ki je blizu venezuelskemu predsedniku

Zelenortski otoki so v soboto ZDA izročili kolumbijskega poslovneža Alexa Saaba, ki je blizu venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru. V ZDA je obtožen pranja denarja, grozi mu do 20 let zapora. Madurov režim je zaradi Saabove izročitve ZDA prekinil pogajanja z opozicijo, ki potekajo v Mehiki. V opoziciji pa so izročitev pozdravili.

 

Kolumbijec Saab je skupaj s svojim poslovnim partnerjem Alvarom Pulidom v ZDA obtožen, da je vodil mrežo, ki je Maduru in njegovemu režimu omogočala zlorabo pomoči v hrani, namenjene Venezueli, kjer vlada huda gospodarska kriza.

Saab, ki ima tudi venezuelsko državljanstvo in diplomatski potni list, in Pulido naj bi na račune v ZDA in drugih državah prenesla 350 milijonov dolarjev (okoli 302 milijona evrov). Grozi jima do 20 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Saaba so julija 2019 v Miamiju obtožili pranja denarja, aretirali pa so ga med postankom letala na Zelenortskih otokih junija 2020.

Ameriško pravosodno ministrstvo se je zahvalilo zelenortskim oblastem za pomoč in napovedalo, da bo poslovnež pred sodnika na Floridi stopil v ponedeljek.

Saabov odvetnik Jose Manuel Pinto Monteiro pa je sporočil, da je izročitev nezakonita, saj postopek še ni dokončen.

Izročitev je razjezila venezuelske oblasti. Predsednik venezuelskega parlamenta Jorge Rodriguez je napovedal, da se “v znak nasprotovanja brutalni agresiji” nad Saabom ne bodo udeležili četrtega kroga pogajanj z opozicijo, ki bi se moral začeti danes v Mehiki.

Venezuelska vlada, katere delegacijo vodi Rodriguez, in opozicija sta pogovore začeli avgusta letos. Oblasti si prizadevajo za odpravo sankcij, ki so jih proti Venezueli uvedle države, ki ne priznavajo izvolitve Madura. Opozicija pa želi svobodne in transparentne volitve v luči regionalnih volitev, ki bodo 21. novembra, predvsem pa predsedniških volitev leta 2024.

Vodja opozicije Juan Guaido je medtem pozdravil izročitev poslovneža ZDA. To je storil tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque.

Kmalu po objavi novice o Saabovi izročitvi pa so v Venezueli šest nekdanjih uslužbencev podjetja Citgo, ameriške hčerinske družbe venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA, premestili iz hišnega pripora v zapor na neznani lokaciji.

Šesterico, med katerimi jih ima pet ameriško državljanstvo, eden pa stalno prebivališče v ZDA, so novembra lani obsodili na od osem do 13 let zapora zaradi korupcije, aprila letos pa so jim odredili hišni pripor. Njihova premestitev v zapor sicer ni uradno povezana s Saabovo izročitvijo, poroča AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button