SvetGospodarstvo

ZDA in zavezniške države skupaj proti zlonamernim kibernetskim dejavnostim Kitajske

ZDA so skupaj z zavezniškimi državami iz EU in zveze Nato obtožile Kitajsko zlonamernih kibernetskih aktivnosti, med drugim vdora v sistem elektronske pošte Microsofta. Usklajena izjava EU, ZDA in zveze Nato kitajsko ministrstvo za državno varnost obtožuje hekerskih dejavnosti.

 

Kitajci bi naj najemali kriminalne hekerje za destabilizacijske aktivnosti po svetu za osebno korist. Kitajska pa naj bi stala tudi za določenimi vdori v ameriške sisteme in izsiljevanji za obnovitev sistemov v zameno za plačilo več milijonov dolarjev.

Izjava obsoja Kitajsko, ne omenja pa sankcij proti kitajski vladi.

Ameriško ministrstvo za pravosodje pa je objavilo obtožnice proti štirim Kitajcem, ki so za kitajsko ministrstvo za državno varnost izvajali hekerske napade na podjetja, univerze in vladne ustanove v ZDA. Kradli naj bi zaupne poslovne informacije.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je danes novinarjem povedal, da so z obtožbami o zlonamernih hekerskih dejavnostih soočili visoke kitajske državne uradnike, javna sramotitev pa naj bi bila za zdaj dovolj močno sporočilo.

Kitajci bi naj podobne napade izvajali tudi v državah EU, in sicer na pomorsko industrijo, podjetja, ki imajo pogodbe z mornaricami v ZDA in Evropi, ter celo na finski parlament.

Največ napadov po svetu naj bi doslej izvedle ruske kriminalne združbe, ki so včasih povezane z rusko vlado, početje Kitajske, ki najema in plačuje kriminalce, da izvajajo napade po svetu, pa je po trditvah ZDA nekaj novega.

Napad na sistem Microsofta, ki je pred meseci okužil več tisoč računalnikov po svetu, je bil hitro pripisan kitajskim kriminalcem. Z ministrstvom za državno varnost pa so jih povezali šele sedaj, ko so izbrskali več podrobnosti.

Ameriški preiskovalni urad FBI, agencija za nacionalno varnost NSA in agencija za kibernetsko varnost in infrastrukturo so medtem podjetja obvestili o tehnikah za zaščito pred podobnimi napadi.

Kitajska je že prej zanikala odgovornost za napad na Microsoft.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button