ZDA in Mehika za sodelovanje pri reševanju krize z migranti

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v petek v Washingtonu srečal z mehiško kolegico Alicio Barceno. Zagotovila sta, da bosta državi sodelovali pri reševanju migrantske krize, je sporočil State Department. Do srečanja je prišlo le tri tedne po Blinknovem obisku v Mehiki.

Blinken je dejal, da sta državi v tem času dosegli velik napredek pri reševanju problema. Ta pomeni vse večji politični pritisk na predsednika ZDA Joeja Bidna pred volitvami, ki bodo letos novembra. Republikanci pa dodatno pomoč Ukrajini pogojujejo tudi z uvedbo strožjih ukrepov proti migrantom.

Blinken je novinarjem pred srečanjem dejal, da bo pri reševanju problema zagotovo pomagala nedavna izvolitev socialnega demokrata Bernarda Arevala na položaj predsednika Gvatemale, saj so ZDA k problemu pristopile na regionalni ravni.

Barcena je Blinknu ponudila podporo pri omejevanju nezakonitih prestopov meje med Mehiko in ZDA, vendar ponovila, da je treba reševati vzroke migracij, kar je sicer politika Bidnove vlade od samega začetka.

“Želimo prispevati k tej veliki nalogi,” je dejala in obenem k sodelovanju pozvala tudi vse druge države ameriške celine. Poudarila je še, da migranti prispevajo k rasti gospodarstva ZDA.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump med kampanjo za ponovno izvolitev neusmiljeno kritizira Bidna zaradi naraščanja prihodov migrantov v ZDA in poziva zveste kongresnike v predstavniškem domu in senatorje, naj zavrnejo vsak dogovor z vlado glede spremembe politike do migrantov v zameno za pomoč Ukrajini.

Pogovori med Blinknom in mehiško ministrico so tekli tudi o območju džungle Darien med Kolumbijo in Panamo, preko katerega je lani proti ZDA šlo 520.000 migrantov, od tega 120.000 mladoletnikov, francoska tiskovna agencija poroča AFP, ki se sklicuje na podatke panamske vlade.

Od oktobra 2022 do septembra 2023 je po podatkih ameriške mejne policije mejo med ZDA in Mehiko prečkalo 2,5 milijona migrantov, ki bežijo pred nasiljem, korupcijo, slabimi razmerami in gospodarskimi težavami, med drugim iz Hondurasa, Gvatemale, Salvadorja, Kube, Haitija in Venezuele. Samo novembra lani so pri nezakonitem prestopu meje prijeli 242.000 ljudi.

Back to top button