ZDA in Japonska kritizirata ravnanja Kitajske

Zunanji in obrambni ministri ZDA in Japonske so danes v Tokiu kritizirali ravnanja Kitajske, ki da rušijo stabilnost v regiji in predstavljajo “politični, gospodarski, vojaški in tehnološki izziv”. Obe državi sta v skupni izjavi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi “zadnjih motečih dogodkov v regiji”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjava je bila sprejeta ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna in obrambnega sekretarja Lloyda Austina na njunem prvem uradnem obisku v tujini. V Tokiu sta se sestala s svojima japonskima kolegoma, zunanjim ministrom Motegijem Toshimitsujem in obrambnim Kishijem Nobuom.

“Kitajsko ravnanje, kjer ni v skladu z obstoječimi mednarodnimi pravili, predstavlja politične, gospodarske, vojaške in tehnološke izzive,” so zapisali v skupni izjavi. Izrekli so se tudi proti prisili drugih držav v regiji in ravnanjem, ki rušijo stabilnost.

Kritike letijo predvsem na kitajsko početje v Južnokitajskem morju, kjer si Kitajska z gradnjo umetnih otokov povečuje suverene pravice na območju, pa čeprav na škodo in brez soglasja drugih držav v regiji.

Pot Blinkna in Austina na Japonsko – v sredo pa tudi v Južno Korejo – je sicer namenjena predvsem obnavljanju tradicionalnih zavezništev v regiji, potem ko jih je prejšnji predsednik ZDA Donald Trump dodobra načel. Prav tako so pogovori obeh visokih ameriških predstavnikov namenjeni posvetovanjem glede politike do Severne Koreje, ki je danes že opozorila administracijo novega predsednika ZDA Joeja Bidna, da “ustvarja nemir” v regiji.

V današnji skupni ameriško-japonski izjavi so se tako posvetili tudi Severni Koreji in jo pozvali k popolni jedrski razorožitvi. Ocenili so, da severnokorejski jedrski arzenal predstavlja grožnjo mednarodnemu miru in stabilnosti. Ni pa Blinken nato na skupni novinarski konferenci želel komentirati izjav Kim Yo-jong, vplivne sestre severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Kim Yo-jong je namreč obtožila ZDA, da si s skupnimi vojaškimi vajami z Južno Korejo prizadeva, “da bi v naši državi zadišalo po smodniku”. “Če želite spati v miru v naslednjih letih, potem raje ne povzročajte smradu že ob prvem koraku,” je izjavila.

Blinken je v odzivu dejal le, da “preučujejo, ali bi različne druge oblike dodatnega pritiska lahko delovale, ali so možne diplomatske poti … vse to se preučuje”.

“Smo pa odločeni, da se bomo soočili z izzivi, ki jih postavlja Severna Koreja, še posebej, ko gre za njen raketni program, pa seveda tudi za zlorabo človekovih pravic,” je po poročanju AFP še dejal ameriški državni sekretar.

Source
STA
Back to top button