ZDA in evropske države pripravljajo načrt za morebiten izpad dobave energije iz Rusije

ZDA in njihove evropske zaveznice pripravljajo krizni načrt za primer morebitnega izpada dobave energije zaradi ukrajinsko-ruske krize, zaradi katere se zaostrujejo odnosi med Zahodom in Moskvo. Ta je sicer zatrdila, da bo plin v Evropo dobavljala tudi v primeru sankcij, s čimer je pomirila strahove v evropskih državah, tudi Nemčiji.

 

 

“Z državami in podjetji po svetu delamo, da bi zagotovili varnost dobave in omilili morebitne cenovne šoke,” je danes ameriški uradnik povedal o pripravi kriznega načrta za primer izpada dobave energije zaradi ukrajinsko-ruske krize.

Priprava načrta vključuje pogovore z dobavitelji v severni Afriki in Aziji, da bi začasno povečali proizvodnjo plina, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Obenem je Rusijo posvaril, naj “dobave plina in nafte ne spremeni v orožje, saj bi to imelo posledice za rusko gospodarstvo”. Čeprav Evropska unija 40 odstotkov energentov prejme iz Rusije, je tudi ta močno odvisna od prodaje energentov, tako da sta strani v soodvisnem položaju, je še izpostavil neimenovani uradnik.

V Kremlju so sicer v ponedeljek zagotovili, da bo Rusija tudi v primeru sankcij Evropi dobavljala plin. “Rusija je tudi v najtežjih trenutkih konfrontacije med Vzhodom in Zahodom v celoti izpolnjevala svoje pogodbene obveznosti,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako so v Moskvi odgovorili na strahove v evropskih državah, da bi lahko zaradi zaostritve odnosov med Zahodom in Rusijo glede Ukrajine ustavila dobavo plina. Ti strahovi so se pojavili tudi v Nemčiji, ki jo z Rusijo povezuje plinovod Severni tok 2. Plin po njem sicer še ni stekel.

Source
STA
Back to top button