ZDA in EU zaradi Navalnega s sankcijami proti Moskvi

Združene države Amerike so danes napovedale uvedbo sankcij proti sedmim visokim ruskim predstavnikom zaradi zastrupitve in zaprtja ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Začele pa so veljati sankcije EU proti štirim visokim predstavnikom ruskega pravosodja in organov pregona, ki jih je uvedla zaradi vpletenosti v pridržanje Navalnega.

Neimenovani ameriški predstavnik je povedal, da so se ZDA za sankcije odločile v “neposrednem sodelovanju s svojimi partnerji v EU” in da pomenijo “jasen signal” Moskvi. Proti komu jih bodo uvedli, ni povedal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponovil je poziv Moskvi k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega, saj so ameriške obveščevalne službe ugotovile, da je ruska vlada odgovorna za njegovo lansko zastrupitev z živčnim strupom novičok. Kot je dejal, “ameriške obveščevalne agencije z visoko stopnjo gotovosti ocenjujejo, da so ga z novičokom 20. avgusta zastrupili visoki predstavniki ruske varnostne službe FSB”.

To bodo prve sankcije proti Rusiji administracije novega predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je po nastopu položaja 20. januarja zavzel veliko strožje stališče do Moskve kot njegov predhodnik Donald Trump.

V veljavo pa so z objavo v uradnem listu EU danes stopile sankcije proti štirim visokim ruskim predstavnikom zaradi hudih kršitev človekovih pravic, tudi samovoljnih aretacij in pridržanj, ter razširjenega in sistematičnega kršenja pravice do mirnega zbiranja in združevanja ter svobode izražanja v Rusiji.

Zaradi vloge pri samovoljni aretaciji, kazenskem pregonu in obsodbi Navalnega, “kot tudi pri zatrtju mirnih protestov v povezavi s tem nezakonitim ravnanjem” so uvedli sankcije proti ruskemu generalnemu tožilcu Igorju Krasnovu, vodji ruskega preiskovalnega odbora Aleksandru Bastrikini, vodji ruskega urada za zapore Aleksandru Kalašnikovu ter šefu nacionalne garde Viktorju Zolotovu, so sporočili iz Bruslja.

V skladu s sankcijami, za katere so se zunanji ministri EU dogovorili prejšnji teden, so jim prepovedali potovanje v Evropsko unijo, njihovo premoženje pa zamrznili. To so sicer prve sankcije, ki jih je EU uvedla v okviru svojega novega globalnega sistema sankcij za kršitelje človekovih pravic, ki ga je vzpostavila 7. decembra lani. Gre za sistem, ki v primeru hudih kršitev človekovih pravic omogoča EU neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu.

Nekaj ur pred današnjo napovedjo ameriških sankcij, ki so sledile podobni odločitvi EU, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov danes zagotovil, da bo Moskva odgovorila na zahodne sankcije. “Še vedno obstaja eno od pravil v diplomaciji – vzajemnost,” je dejal ter menil, da nima smisla komentirati tovrstnih korakov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je izpostavil, da sankcije niso učinkovite in da bi države, ki se jih poslužujejo, morale razmisliti o tem, ali z njimi dosežejo svoj cilj, poroča AFP.

44-letni kritik ruskega predsednika Navalni se je po zastrupitvi z novičikom 20. avgusta lani v Rusiji in po večmesečnem zdravljenju v Nemčiji sredi januarja letos vrnil v Moskvo. Takoj po prihodu so ga aretirali in mu februarja izrekli kazen dveh let in pol zapora zaradi kršenja pogojne zaporne kazni, medtem ko je bil v Nemčiji. Kazen sedaj prestaja v kazenski koloniji. Zaradi aretacije in obsodbe so potekali množični protesti v podporo Navalnemu v Rusiji.

Source
STA
Back to top button