Svet

ZDA dajejo rešitvi iranskega jedrskega sporazuma le še nekaj tednov časa

Ostaja le “še nekaj tednov” za rešitev sporazuma o iranskem jedrskem programu in ZDA so pripravljene preučiti “druge možnosti”, če pogajanja propadejo, je v četrtek dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

 

 

Pogovori o oživitvi sporazuma iz leta 2015 so se med Teheranom in svetovnimi silami – ZDA, Francijo, Veliko Britanijo, Rusijo, Kitajsko in Nemčijo – začeli lansko leto, a so se junija po izvolitvi ultrakonservativnega predsednika Ebrahima Raisija ustavili. Znova so stekli novembra lani.

“Imamo, mislim, še nekaj tednov, da ugotovimo, če se lahko vrnemo k obojestranskemu upoštevanju,” je v pogovoru za ameriški radio NPR dejal Blinken. Kot je še dodal, jim zmanjkuje časa, saj da se Iran vse bolj približuje točki, ko bo lahko proizvajal zadostno količino cepljivega materiala za izdelavo jedrskega orožja.

Po njegovih besedah je Iran na jedrskem področju dosegel napredek, ki ga bo vse težje izničiti, saj da se zaradi kršitev omejitev v skladu s sporazumom v državi učijo in delajo nove stvari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor iz leta 2015 je Iranu prinesel omilitev sankcij, ki so hromile njegovo gospodarstvo, v zameno za omejitve jedrskega programa. A zaradi enostranskega umika ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom od dogovora leta 2018 je Teheran začel odstopati od svojih zavez v okviru sporazuma.

Trumpov naslednik Joe Biden podpira vrnitev ZDA k sporazumu in Washington posredno sodeluje na pogajanjih o oživitvi dogovora, ki potekajo na Dunaju. Po mesecih zastoja so ZDA nedavno poročale o skromnem napredku, ki pa naj bi bil še vedno nezadosten.

Oživitve dogovora “bi bila najboljši rezultat za varnost Amerike”, je dejal Blinken. A če to ne bo mogoče, z zavezniki v Evropi in na Bližnjem vzhodu že preučujejo “druge korake, druge možnosti”, je dodal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button