Svet

ZDA čestitale Romom ob svetovnem dnevu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v imenu vlade Josepha Bidna čestital vsem Romom po svetu ob današnjem svetovnem dnevu Romov. Dejal je, da se na današnji dan slavi bogata kultura, jezik in dediščina Romov po vsem svetu, vključno s tistimi v ZDA, ki so pomagali zgraditi državo.

Blinken je obenem opomnil, da se številni Romi po svetu še vedno soočajo s sistemsko diskriminacijo in nasiljem. “Diskriminatorno in stereotipno obravnavanje Romom preprečuje polno udeležbo v političnem, družbenem in gospodarskem življenju. Vlade sveta pozivamo, naj Romom zagotovijo enakopraven dostop do izobraževanja, zaposlovanja, stanovanja, zdravstva in javnih služb. Obenem naj uresničijo svoje mednarodne obveze o spoštovanju človekovih pravic vseh ljudi znotraj njihovih meja,” je sporočil Blinken.

Še posebej pomembno je, da voditelji v času pandemije novega koronavirusa obsodijo sovražni govor in odpravijo neenakosti v zdravstvu, ki izhajajo iz sistemskega in strukturnega rasizma.

ZDA pozdravljajo delovno definicijo diskriminacije Romov, ki jo je oktobra lani sprejela Mednarodna zveza za spomin na holokavst. Ta vladam ponuja sredstvo za identifikacijo številnih izrazov te vztrajne nestrpnosti.

“Vsak posameznik se rodi svoboden in enakopraven. ZDA ostajajo zavezane človekovim pravicam in rasni enakosti doma in na tujem. Ob svetovnem dnevu Romov ponovno potrjujemo to zavezo Romom po vsem svetu,” je sporočil Blinken.

Source
STA
Back to top button