Zaveznice pošiljajo ladje in letala za okrepitev obrambe v vzhodni Evropi

Zaveznice Nata so zvišale stopnjo pripravljenosti svojih sil ter napotile dodatne ladje in bojna letala v vzhodno Evropo, da bi okrepile zavezniško odvračanje in obrambo v času povečanih napetosti, ko Rusija krepi vojaško navzočnost v in okoli Ukrajine. Kremelj pa je ZDA in Nato obtožil, da zgolj povečujejo napetosti v Evropi.

 

 

“Nato bo še naprej sprejemal vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo vseh zaveznic, vključno z okrepitvijo vzhodnega dela zavezništva. Vedno se bomo odzvali na vsako poslabšanje našega varnostnega okolja,” je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Izjava še izpostavlja, da so v preteklih dneh “številne zaveznice objavile trenutne ali prihajajoče napotitve” sil.

“Danska pošilja fregato v Baltsko morje in naj bi v Litvo napotila štiri bojna letala F-16 v podporo dolgoletni Natovi misiji nadzora zračnega prostora v regiji. Španija pošilja ladje, da se pridružijo Natovim mornariškim silam, in razmišlja o pošiljanju bojnih letal v Bolgarijo,” je na spletni strani zapisalo zavezništvo.

Francija je izrazila pripravljenost, da pošlje enote v Romunijo pod poveljstvom Nata. Nizozemska pa bo z aprilom v Bolgarijo poslala dve lovski letali F-35, da bi podprla Natove dejavnosti nadzora zračnega prostora v regiji. Na razpolago za Natove sile za hitro posredovanje (NRF) je ponudila tudi ladjo in kopenske enote.

ZDA so tudi “jasno povedale, da razmišljajo o povečanju svoje vojaške navzočnosti v vzhodnem delu zavezništva”.

Nato je obrambno zavezništvo, so še poudarili v izjavi in pri tem spomnili, da je Nato kot odgovor na rusko nezakonito priključitev Krima leta 2014 povečal svojo navzočnost v vzhodnem delu zavezništva, vključno z napotitvijo štirih večnacionalnih bojnih skupin v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko.

“Te enote, ki jih vodijo Združeno kraljestvo, Kanada, Nemčija in ZDA, so večnacionalne in bojno pripravljene. Njihova navzočnost jasno kaže, da se bo napad na eno zaveznico štel za napad na celotno zavezništvo,” so poudarili in pri tem opozorili, da “pred letom 2014 v vzhodnem delu zavezništva ni bilo Natovih sil”.

Napetosti med Rusijo in Zahodom so se v zadnjih mesecih okrepile zaradi ruskega kopičenja sil ob meji z Ukrajino, kar naj bi nakazovalo na morebitne ruske priprave na invazijo. Moskva to sicer vztrajno zavrača.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da z višanjem stopnje pripravljenosti sil, Washington in Nato stopnjujeta napetosti v Evropi. Dodal je tudi, da Ukrajina pripravlja ofenzivo na vzhodu države, kjer se enote Kijeva od leta 2014 borijo proti proruskim separatistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ukrajinske oblasti na mejo s samooklicanimi republikami pošiljajo ogromno sil in sredstev. Narava te koncentracije govori o pripravah na ofenzivo,” je dejal Peskov.

Več krogov pogovorov med Rusijo in Zahodom doslej ni uspelo zmanjšati napetosti. Peskov pa ne izključuje možnosti nadaljnjih pogovorov.

Source
STA
Back to top button