Svet

Zaveznice iz Nata izrazile solidarnost s Češko v sporu z Rusijo

Zaveznice iz vrst zveze Nato so danes izrazile polno solidarnost s Češko v njenem vse globljem sporu z Rusijo. Niso pa naznanile morebitnih konkretnih ukrepov v znak podpore Češki, ki je pozvala k izgonu ruskih diplomatov.

“Zaveznice izražajo globoko zaskrbljenost nad destabilizirajočimi dejanji, ki jih po vsem evroatlantskem območju, vključno z ozemljem zavezništva, še naprej izvaja Rusija in izražamo polno solidarnost s Češko republiko,” je v izjavi zapisalo zavezništvo.

Napetosti med Češko in Rusijo so se močno zaostrile, ko je Češka minuli konec tedna rusko obveščevalno službo obtožila vpletenosti v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014, ki je terjala dve smrtni žrtvi. Izgnala je 18 članov osebja ruskega veleposlaništva, na kar se je Rusija odzvala z izgonom 20 čeških diplomatov.

V sredo imenovani novi zunanji minister Češke Jakub Kulhanek je Moskvi že postavil ultimat – omogoči naj vrnitev vseh 20 čeških diplomatov v Rusijo, v nasprotnem primeru bodo število akreditiranih ruskih diplomatov v Pragi zmanjšali na toliko, kolikor je čeških diplomatov v Moskvi.

Vodja češke diplomacije je danes tudi zaveznice iz vrst Nata seznanil s podrobnostmi glede čeških ugotovitev, da naj bi eksplozijo leta 2014 zakrivila prav ruska agenta, osumljena tudi zastrupitve nekdanjega agenta Sergeja Skripala z novičokom v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Praga je v torek pozvala države tako Nata kot EU, naj v usklajenem dejanju podpore in v znak solidarnosti izženejo ruske diplomate. Te se sicer doslej še niso odločile za sprejem tovrstnih ukrepov proti Rusiji, napetosti s katero že sicer naraščajo zaradi krepitve njene vojaške prisotnosti ob meji z Ukrajino in ravnanja z zaprtim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim.

Source
STA
Back to top button