Zaupanje potrošnikov v gospodarstvo v ZDA marca na najvišji ravni v letu dni

Indeks potrošniškega zaupanja, ki ga izračunava newyorška organizacija Conference Board, je marca napredoval s februarskih 90,4 točke na 109,7 točke. To je najvišja vrednost v zadnjem letu dni oziroma od izbruha pandemije novega koronavirusa v ZDA.

Indeks razpoloženja o trenutnih razmerah je napredoval z 89,6 na 110,0 točke, indeks pričakovanj v naslednjega pol leta pa z 90,9 na 109,6 točke. Potrošniško razpoloženje raste zaradi uspešne operacije cepljenja prebivalstva proti koronavirusu, Američani pa dobivajo tudi po 1400 dolarjev neposredne proračunske pomoči zaradi pandemije.

“Potrošniško zaupanje je naraslo na najvišjo raven od izbruha pandemije marca lani. Bistveno so se izboljšale ocene trenutnih razmer, kar pomeni, da se bo gospodarska rast v naslednjih mesecih še bolj okrepila. Potrošniki so sedaj bolj pripravljeni na nakupe avtomobilov in hiš ter druge večje nakupe, čeprav pa jih je začela skrbeti tudi kratkoročna inflacija, kar je posledica višjih cen bencina,” je sporočila direktorica gospodarskih kazalnikov pri Conference Boardu Lynn Franco.

Source
STA
Back to top button