Svet

Zaradi poskusa državnega udara v Turčiji na dosmrtni zapor obsodili 32 bivših vojakov

Sodišče v Ankari je danes zaradi njihove vodilne vloge v neuspelem poskusu državnega udara v Turčiji leta 2016 na dosmrtni zapor obsodilo 32 nekdanjih pripadnikov vojske, tudi več bivših visokih častnikov, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Francoska tiskovna agencija AFP je pred tem poročala o 22 obsojenih na dosmrtni zapor. To je izvedela pri odvetniku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, preden so tiskovne agencije podrobneje poročale o obsodbi.

To je bilo še eno množično sojenje obtoženim za poskus strmoglavljenja Erdogana, ki so mu sledile množične aretacije. Danes obsojeni so del skupine 497 obtoženih nekdanjih vojakov, tudi pripadnikov predsedniške garde, ki so jim od oktobra 2017 sodili zaradi povezav s poskusom državnega udara.

Obtožene so med drugim spoznali za krive poskusa spremembe ustavnega reda in poskusa umora turškega predsednika, pa tudi napada na turško javno televizijo TRT, kjer so novinarje prisilili, da so prebrali izjavo pučistov ter da so napadli generalštab vojske.

Na dosmrtni zapor so obsodili bivšega podpolkovnika Umita Gencerja zaradi kršenja ustavnega reda, ker je uslužbence televizije prisilil k objavi izjave pučistov. Na dosmrtni zapor so obsodili tudi bivšega majorja Osmana Koltarla, ki je bil pristojen za varovanje predsedniške palače, pa tudi bivšega majorja Fedakarja Akco ter tudi bivšega polkovnika Muhameta Tanjuja Poshora, ker je vodil zasedbo televizije. Poshor je tudi obsojen zaradi poskusa umora predsednika. Dosmrtni zapor je sicer najvišja kazen v državi, odkar so leta 2004 odpravili smrtno kazen.

Na zaporne kazni od šest do 16 let pa so obsodili 106 obtožencev, poroča Anadolu.

Sodbe so izrekli v največji sodni dvorani v državi, ki so jo postavili v zaporniškem kompleksu Sincan v provinci Ankare prav za sojenja pučistom. To je po skoraj petih letih tudi zadnje tovrstno sojenje v prestolnici, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Zaradi povezav z udarom so v Turčiji na dosmrtni zapor doslej obsodili že več kot 2500 ljudi. Med poskusom državnega udara v noči s 15. na 16. julij 2016 je umrlo 248 ljudi ter 24 pučistov.

Turčija obtožuje islamskega klerika Fethullaha Güllena, ki živi v ZDA, da je stal za udarom, kar pa ta odločno zanika. Od takrat so zaradi domnevnih povezav z njim v Turčiji prijeli več deset tisoč ljudi, racije pa se nadaljujejo. Več kot 100.000 zaposlenih v javnem sektorju pa so odpustili ali suspendirali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button