Zaradi nevarnosti nasilja v ZDA bo Google začasno blokiral politične oglase

Ameriški tehnološki velikan Google je danes sporočil, da bo od četrtka začasno prekinil objavo političnih oglasov zaradi tveganja, da bi promovirali nasilje, kakršen je bil smrtonosen napad pred tednom dni na Kapitol v Washingtonu. Politične oglase bo blokirali do 21. januarja, dneva po inavguraciji Joeja Bidna za novega predsednika ZDA.

 

Sporočili so, da ustavljajo objavo vseh političnih oglasov in tudi oglasov, ki se nanašajo na ustavno obtožbo, inavguracijo novoizvoljenega predsednika Bidna ali proteste v Washingtonu, ker bi lahko “prišlo do izkoriščanja dogodkov ali širjenja zavajajočih informacij”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna platforma Youtube, ki je v lasti Googla, je sicer v torek začasno zaprla kanal ameriškega predsednika Donalda Trumpa in odstranila video, ki spodbuja nasilje. Youtube se je tako pridružil drugim družbenim medijem, ki so po napadu na ameriški kongres minuli teden zaprli Trumpove račune.

Trump je ostal brez dostopa do večine družbenih medijev, ki jih je cel mandat izkoriščal za svojo propagando, po napadu množice njegovih privržencev na Kapitol, kjer so minulo sredo formalno potrjevali volilno zmago Bidna na predsedniških volitvah.

Spletne platforme so opozorile, da bi lahko Trump svoje račune izkoristil za podpihovanje nemirov pred in med Bidnovo inavguracijo 20. januarja.

Source
STA
Back to top button