Zaradi eksplozije v Bejrutu obtoženi premier in nekdanji ministri

Eksplodiral skladiščeni amonijev nitrat

Libanonski preiskovalni sodnik, ki preiskuje eksplozijo v bejrutskem pristanišču poleti, je vložil obtožnico proti premierju Hasanu Diabu in še trem nekdanjim libanonskim ministrom. Očita jim malomarnost in sokrivdo za skoraj dvesto žrtev eksplozije.

Poleg Diaba je bila obtožnica vložena tudi proti nekdanjemu finančnemu ministru Aliju Hasanu Chalilju in še dvema nekdanjima ministroma za javna dela. Četverico naj bi glede obtožb na njihov račun zaslišali prihodnji teden. Takrat naj bi tudi padla odločitev, ali se bodo morali zagovarjati pred sodiščem.

Vlada pod vodstvom Diaba je sicer tik po eksploziji odstopila in od takrat opravlja zgolj tekoče posle. Novemu mandatarju za sestavo vlade Saadu Haririju doslej še ni uspelo sestaviti nove vlade, kar naj bi bila posledica internih bojev za oblast.

Stanje v bejrutskem pristanišču danes. Foto: Reuters

Libanon je že več mesecev v najhujši gospodarski krizi v svoji zgodovini in bi nujno potreboval mednarodno pomoč. Pandemija covida-19 in eksplozija sta razmere samo še dodatno poslabšali.

Umrlo več kot 190 ljudi

Spomnimo, v eksploziji 4. avgusta je umrlo več kot 190 ljudi, več kot 6000 jih je bilo ranjenih. Prav tako so bili uničeni večji del pristanišča in bližnje stanovanjske soseske. Vzrok za silovito eksplozijo je bila velika količina zelo vnetljive kemikalije amonijev nitrat, ki so jo več let brez nadzora skladiščili v pristanišču. Kritiki libanonski vladi očitajo, da je za to vedela, a kljub temu ni ukrepala.

 

Via
STAReuters
Source
RTV MMC
Back to top button