Zaposleni v Googlovi krovni družbi ustanovili sindikat

Zaposleni v Googlovi krovni družbi Alphabet so v ponedeljek napovedali ustanovitev sindikata, s čimer želijo pridobiti večjo vlogo pri soodločanju v podjetju. Kot poudarjajo, se ne bodo ukvarjali le s plačami in drugimi tovrstnimi ugodnostmi, temveč tudi etičnimi vidiki poslovanja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

 

Sindikat delavcev Alphabeta, ki bo del sindikalne centrale zaposlenih v komunikacijskih dejavnostih, naj bi vključeval tako redno zaposlene kot tudi začasne delavce in pogodbene izvajalce. Poleg standardnih sindikalnih zadev bo pozornost namenjal tudi etičnim vidikom poslovanja in odpuščanjem, ki naj bi bili posledica aktivizma, napovedi sindikata povzema AFP.

“Radi bi vzpostavili demokratičen postopek za delavce, ki bi se tako lažje vključevali v odločanje o pomembnih zadevah, spodbujali družbeno, ekonomsko in okoljsko pravičnost ter odpravili nepravična neskladja med začasnimi delavci in pogodbeniki ter redno zaposlenimi,” so dodali v sindikatu, ki ima trenutno okoli 200 članov.

Ustanovitev Alphabetovega sindikata je po mnenju analitikov pomemben korak, ki bi lahko pomembno prispeval k spremembi načina poslovanja velikih tehnoloških velikanov. Ti se med drugim soočajo z obtožbami o neetični uporabi umetne inteligence, Alphabet pa ob tem še z očitki, da aktivistično usmerjene zaposlene samovoljno odpušča.

Nesoglasja so že nekaj časa prisotna tudi glede plačil. Redno zaposleni pri velikih tehnoloških podjetjih namreč nemalokrat uživajo številne ugodnosti z nadpovprečno plačo na čelu, medtem ko mnogi pogodbeni izvajalci opravljajo prav tako pomembna dela za bistveno nižja plačila.

Source
STA
Back to top button