Zagovornik brexita Farage ne bo kandidiral na britanskih volitvah

Britanski evroskeptik Nigel Farage, ki je imel osrednjo vlogo v kampanji za brexit, je danes sporočil, da ne bo kandidiral na splošnih volitvah, ki jih je za začetek julija razpisal premier Rishi Sunak. Ustanovitelj populistične reformne stranke je s tem končal ugibanja o morebitni kandidaturi, ki bi lahko dodatno oslabila Sunakove konservativce.

Farage, nekdanji vodja britanske stranke neodvisnosti (Ukip) in kasneje Stranke brexita, je danes na družbenem omrežju X sporočil, da se ne bo potegoval za poslanski sedež na splošnih volitvah 4. julija. Kot je zapisal v izjavi, je o tem “dolgo in intenzivno” razmišljal, vendar se za kandidaturo ni odločil.

Farage je s tem končal večmesečna ugibanja, da bi lahko kandidiral za poslanca stranke Reformirajmo Združeno kraljestvo (Reform UK), kot se je preimenovala Stranka brexita.

Majhna, a glasna desna populistična reformna stranka Sunakovim konservativcem povzroča nemalo skrbi, saj bi jim lahko odnesla del glasov na julijskih volitvah.

60-letni Farage, ki je častni predsednik Reform UK, je sicer v današnji izjavi zapisal, da “bo pomagal v kampanji” stranke pod vodstvom Richarda Ticea, vendar ni pravi čas, da bi šel dlje od tega.

Politik, ki je blizu nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, je še sporočil, da se želi vključiti v ameriško volilno kampanjo. Po njegovem prepričanju so volitve v Združenem kraljestvu pomembne, novembrske predsedniške volitve v ZDA, na katerih se bosta spopadla aktualni predsednik Joe Biden in Trump, pa imajo “velik svetovni pomen”.

Reform UK glede na javnomnenjske ankete uživa približno 11-odstotno podporo, kar bi lahko razdelilo glasove na desnici in konservativce prikrajšalo za ključne poslanske sedeže, potrebne za ponovno izvolitev. Ankete sicer kažejo na zmago opozicijskih laburistov po 14 letih vladavine torijcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V reformni stranki vztrajajo, da je njihova kampanja uperjena tako proti laburistom kot konservativcem. “Izbira med laburisti in konservativci ni navdihujoča in samo reformisti imajo radikalno agendo, ki je potrebna za konec nazadovanja v tej državi,” je prepričan Farage.

Farage velja za enega najvplivnejših politikov v Veliki Britaniji, čeprav mu nikoli ni uspelo dobiti mandata za poslanca v Westminstru. Je pa bil več kot dve desetletji poslanec Evropskega parlamenta. S kampanjo za izstop Združenega kraljestva iz EU je premagal takratnega konservativnega premierja Davida Camerona, zato mu pripisujejo ključno vlogo pri uspehu referenduma o brexitu leta 2016.

Farage je trenutno voditelj na desničarskem televizijskem kanalu GB News, kar mu daje platformo za širjenje svojih idej in mu zagotavlja določeno priljubljenost pri konservativnem volilnem telesu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Back to top button