AktualnoSvet

Začenja se virtualno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma

Več kot 1500 voditeljev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe bo ta teden sodelovalo na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma, ki se zaradi pandemije covida-19 iz švicarskega Davosa najprej seli na splet, maja pa naj bi ga gostil Singapur. Danes bo na virtualni konferenci udeležence nagovoril kitajski predsednik Xi Jinping.

 

 

Virtualni Svetovni gospodarski forum bo potekal do petka, sodelujoči pa bodo osredotočeni na to, kako povrniti zaupanje in oblikovati politike ter partnerstva, ki bodo potrebni v letošnjem letu, so na spletni strani navedli organizatorji.

Vodilno vlogo na tokratnem zasedanju bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odigrale azijske države. Lani so se voditelji v Davosu zbrali mesec dni po izbruhu koronavirusa na Kitajskem, leto dni pozneje pa Kitajska in druge azijske velesile uprizarjajo močan povratek, medtem ko večina evropskih držav še naprej bije bitko s koronavirusom, navaja agencija.

Žarometi bodo letos usmerjeni predvsem v kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki bo udeležence nagovoril že danes. Med vidnejšimi evropskimi voditelji bodo na forumu sodelovali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Spletna konferenca z naslovom Ključno leto za obnovo zaupanja bo sicer uvod v majsko zasedanje, ko se bo Svetovni gospodarski forum iz Davosa, kjer se odvija od njegove ustanovitve leta 1971, preselil v Singapur.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button