AktualnoSvet

Začenja se dvodnevni virtualni podnebni vrh

Na pobudo ameriškega predsednika Joeja Bidna se danes začenja dvodnevni virtualni podnebni vrh, na katerega je Biden povabil 40 voditeljev držav. Med njimi so največja gospodarstva, pa tudi države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Vrh bo poudaril nujnost ukrepanja in izpostavil gospodarske prednosti odločnejšega ukrepanja.

Podnebni vrh voditeljev bo poudaril nujnost in gospodarske ugodnosti odločnejšega ukrepanja, služil pa bo tudi kot pomemben mejnik na poti do Konference ZN o podnebnih spremembah (COP26), ki bo novembra v škotskem Glasgowu.

Znanstveniki poudarjajo nujnost omejitve segrevanja našega planeta do 1,5 stopinje Celzija, s čimer bi ustavili najhujše posledice podnebnih sprememb. To je ključni cilj Bidnovega podnebnega vrha in COP26. Nasprotniki ukrepov proti podnebnim spremembam, ki jih je največ prav v ZDA, svarijo, da bo to pripeljalo do izgube delovnih mest, a želijo odločevalci na vrhu izpostaviti, da se bo zgodilo ravno nasprotno. Ukrepi naj bi namreč prinesli tehnološki napredek in dobro plačana nova delovna mesta.

Ameriški predsednik je na vrh med drugim povabil 17 članic Ekonomskega foruma o energiji in podnebju, ki ga vodijo ZDA. Te države so odgovorne za 80 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov, obenem pa tudi za 80 odstotkov globalnega bruto domačega proizvoda (BDP). Med drugimi je udeležbo na vrhu potrdil kitajski predsednik Xi Jinping. Kitajska in ZDA sta sicer nekaj dni pred vrhom sprejeli skupno izjavo, v kateri sta se zavezali k sodelovanju med seboj in z drugimi državami pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Na podnebni vrh je Biden povabil tudi ogrožene države in tiste, ki so se izkazale z inovativnimi pristopi k problemu. Sodelovali bodo tudi nekateri šefi velikih podjetij in predstavniki civilne družbe.

Source
STA
Back to top button