AktualnoSvetGospodarstvo

Za turiste povsem zaprta tretjina destinacij po svetu

Zaradi omejitvenih ukrepov, ki so jih države uvedle v želji preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom, je po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) za mednarodni turizem po vsem svetu v celoti zaprta tretjina destinacij.

Leto dni po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija izbruh novega koronavirusa označila za pandemijo, ostaja popolnoma zaprtih 69 od 217 destinacij po svetu, je UNWTO zapisala v danes objavljenem najnovejšem poročilu o omejitvah pri potovanjih.

Dodatno je približno enako število destinacij “deloma zaprtih”, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Med 69 popolnoma zaprtimi destinacijami je 38 takšnih, ki imajo meje zaprte že najmanj 40 tednov. Gre predvsem za destinacije na območju Azije in Pacifika, njihovo število pa je še enkrat višje kot v Evropi, ki jo je pandemija covida-19 v okviru drugega in tretjega vala v zimskih mesecih močno prizadela.

V Afriki je svoje meje tesno zaprlo 11 destinacij, v obeh Amerikah 10, na Bližnjem vzhodu pa tri, še navaja organizacija, ki deluje pod okriljem ZN.

Na dan 1. februar so imele svoje meje za turiste iz tujine popolnoma zaprte štiri od desetih najbolj priljubljenih držav, to so Nemčija, Kitajska, Kanada in Rusija. Delno zaprtih je pet destinacij – ZDA, Hongkong, Francija, Italija in Nizozemska -, medtem ko Združeno kraljestvo zahteva negativni rezultat testa na novi koronavirus, ki se pogosto kombinira s karanteno.

Pri UNWTO opažajo, da je pojav novih različic virusa obrnil trend sproščanja omejitev pri potovanjih. Generalni sekretar UNWTO Zurab Polilikašvili je pozval k “varnemu in odgovornemu ponovnemu zagonu sektorja, od katerega je odvisno več milijonov podjetij in delovnih mest”. Omejitve pri potovanjih bi morale temeljiti na podlagi najnovejših podatkov in analiz in biti predmet doslednega preverjanja, meni.

Število mednarodnih prihodov turistov se je v koronskem letu 2020 po podatkih UNWTO zmanjšalo za 74 odstotkov. Največji padec je bilo opaziti na območju Azije in Pacifika, namreč za 84 odstotkov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button