Za rožnate gugalnice na meji med Mehiko in ZDA oblikovalska nagrada leta

Rožnate gugalnice, postavljene na meji med Mehiko in ZDA, so osvojile priznanje oblikovalskih nagrad Beazley za dizajn leta 2020. Ustvarila sta jih Ronald Rael in Virginia San Fratello, ki sta želela z gugalnicami, poimenovanimi The Teeter Totter Wall, spodbuditi povezovanje med različnimi skupnostmi, navaja britanski The Guardian.

Gugalnice so bile za kratek čas postavljene na meji med mehiškim mestom Ciudad Juarez in ameriškim El Pasom. Žirija za nagrade Beazley Designs of the Year, ki jih podeljuje Muzej oblikovanja v Londonu, je stvaritev opisala ne le kot “simbolično pomembno”, ampak da hkrati poudarja, kaj je mogoče.

Ustvarjalca sta profesor arhitekture na univerzi Berkley v Kaliforniji Ronald Rael in izredna profesorica na državni univerzi San Jose Virginia San Fratello. Ideja se jima je porodila že pred desetletjem, ko so ZDA začele z večjimi gradnjami na meji z Mehiko.

Upala sta, da bodo ljudje s pomočjo projekta ponovno ocenili učinkovitost meja, želela pa sta tudi spodbuditi dialog namesto razdelitve. “Mislim, da je z nedavnimi dogodki v naši državi postalo vse bolj jasno, da ne smemo graditi zidov, ampak mostove,” je dejala Virginia San Fratello.

“Razmisliti moramo, kako se lahko povežemo in smo skupaj, ne da si škodimo,” je dodal Rael.

Posnetki ljudi, kako se igrajo na gugalnicah in komunicirajo prek meje, so zavzeli splet julija 2019. Rael je gugalnice imenoval za “dobesedno vrtišče” med državama. Živo rožnato barvo gugalnic so navdahnili spomeniki ženskam, umorjenim v mestu Ciudad Juarez. Navdih so jima dajali tudi politični karikaturisti.

Gradnja zidu na meji med ZDA in Mehiko je javnosti najbolj znana zaradi velikih načrtov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, a sta Barack Obama in George W. Bush prav tako zgradila dolge odseke pregrad na meji in deportirala na tisoče ljudi.

Po podatkih ameriške carinske in mejne zaščite (CBP) je bilo med Trumpovim predsedovanjem postavljenih več kot 700 kilometrov zidu, a je nova gradnja večinoma le nadomestila že obstoječe pregrade. Popolnoma na novo je bilo postavljenih le slabih 130 kilometrov pregrad.

Zmagovalne gugalnice so premagale preko 70 drugih nominirancev. Prejele so splošno priznanje, sicer pa nagrade Beazley Designs of the Year podeljujejo v sedmih kategorijah, denimo na področju arhitekture, mode in grafike, še navaja The Guardian.

Source
sta.si
Back to top button