Za Nobelovo nagrado za mir predlagana Mednarodna mreža za preverjanje dejstev

Norveška poslanka Trine Skei Grande je v četrtek sporočila, da je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir nominirala Mednarodno mrežo za preverjanje dejstev (IFCN). Kot je dejala, živimo v času, ko je boj proti lažem zelo pomemben.

 

Nekdanja vodja Liberalne stranke je ob objavi nominacije sporočila, da “živimo v času, ko je boj proti lažem tako pomemben, da ga je Joe Biden omenil v svoje govoru včeraj” na inavguraciji v Washingtonu.

“Letos sem za Nobelovo nagrado za mir predlagala kontrolorje dejstev. Oni potrebujejo našo pomoč,” je poslanka zapisala na Twitterju.

Za prestižno nagrado je predlagala Mednarodno mrežo za preverjanje dejstev. IFCN, ki deluje v okviru ameriške neprofitne medijske organizacije Poynter Institute, sestavlja več deset medijev in organizacij, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, med njimi slovenski portal Oštro.

“To je tako močan občutek ponižnosti in ponosa,” je ob nominaciji sporočil direktor IFCN Baybars Örsek.

Novi predsednik ZDA Joe Biden je v sredo v govoru po prisegi govoril o napadu na demokracijo in resnico in dejal, da imajo državljani in voditelji dolžnost braniti resnico in premagati laži.

Glede na spletno stran IFCN mreža trenutno združuje 79 organizacij, ki so podpisale njen kodeks.

Kandidate za Nobelovo nagrado za mir lahko predlagajo parlamentarci in ministri iz vseh držav, nekdanji nagrajenci in profesorji določenih univerz.

Nobelov inštitut v Oslu sprejema nominacije do 31. januarja. Letošnjega dobitnika bodo razglasili v začetku oktobra. Lani je nagrado prejel Svetovni program za hrano (WFP).

Source
STA
Back to top button