AktualnoSvet

Za Nobelovo nagrado za mir letos 329 kandidatov

Za letošnjo Nobelovo nagrado za mir je Nobelov inštitut v Oslu prejel 329 nominacij, so danes sporočili iz inštituta. Med kandidati sta tudi okoljevarstvena aktivistka Greta Thunberg in bivši ameriški predsednik Donald Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rekordnih 376 nominacij je inštitut prejel leta 2016. Letos pa je nominiranih 234 posameznikov in 95 organizacij.

Kdo vse so kandidati, uradno ostaja skrivnost najmanj 50 let, vendar pa jih lahko objavijo predlagatelji, med katerimi so lahko poslanci in ministri, bivši nagrajenci in nekateri univerzitetni profesorji.

Ob Trumpu in Thunbergovi je tako znano, da sta med nominiranci tudi Svetovna zdravstvena organizacija in zavezništvo za cepljenje Gavi zaradi svojih prizadevanj v boju proti pandemiji covida-19.

“To je bilo posebno leto, ki ga je zaznamoval covid-19, zato bi bilo presenetljivo, če se to ne bi odrazilo v naravi nominacij,” je za AFP povedal direktor Nobelovega inštituta Olav Njolstad.

Nominirani sta tudi nevladni organizaciji za svobodo medijev, kot sta Novinarji brez meja (RSF) in Odbor za zaščito novinarjev (CPJ), vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska in ruski opozicijski politik Aleksej Navalni ter gibanje v ZDA Črna življenja štejejo.

Znano je tudi, da je slovenski premier Janez Janša za Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje na Madagaskarju. Poslanka Levice Violeta Tomić pa je za nagrado nominirala Juliana Assangea, Edwarda Snowdna in Chelsea Manning.

Sprejem nominacije še ne pomeni, da že ima podporo Nobelovega odbora, potem ko so do 31. januarja sprejemali nominacije pooblaščenih predlagateljev. Odbor bo svoj izbor objavil 8. oktobra. Lani je Nobelovo nagrado za mir prejel Svetovni program za hrano (WFP), mednarodna organizacija iz sistema Združenih narodov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button