Za Baerbockovo v sporu z Rusijo ključna enotnost Evropejcev

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes ob obisku v Rimu, kjer se je z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom pogovarjala tudi o krizi v odnosih z Rusijo zaradi Ukrajine, izpostavila pomen enotnosti in odločnosti Evropejcev. “Najpomembnejši vzvod, ki ga imamo kot Evropejci, je naša enotnost,” je poudarila.

 

 

In zato se evropski politiki po njenih besedah pogosto, skorajda vsakodnevno tesno usklajujejo, kot se bodo na primer konec tega tedna na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU v Franciji, je še nadaljevala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ter dodala: “Eno je jasno: Edina pot iz te krize pelje preko dialoga. In prav tako jasno je, da bi imela ponovna kršitev ukrajinske suverenosti s strani Rusije hude posledice.”

V luči pogovorov med ZDA in Rusijo, ki prav danes potekajo v Ženevi, je ministrica spomnila, da potekajo prizadevanja za zmanjšanje napetosti na rusko-ukrajinski meji, kjer je Moskva namestila na desettisoče svojih vojakov, v okviru različnih pogajalskih formatov – tako med Moskvo in Washingtonom in v okviru skupine G7 kot tudi s pomočjo zveze Nato in EU.

Spričo razvoja dogodkov v Kazahstanu, ki ga že dober teden pretresa nasilje, je Baerbockova, kot je povedala danes, šokirana. Po njenih besedah še ni jasno, kako in zakaj točno so izbruhnili tako nasilni protesti, je pa jasno to, “da ni v interesu Evrope, da se države Srednje Azije znajdejo ujete v enostransko odvisnost od Rusije ali Kitajske”.

Di Maio je medtem na skupni novinarski konferenci po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa izpostavil prizadevanja za krepitev sodelovanja oziroma vzpostavitev strateškega partnerstva med Italijo in Nemčijo. Baerbockova se je strinjala ter dejala, da se to ne nanaša le na področja, kot sta podnebje in energija, ampak tudi migracije, glede katerih je Nemčija “na isti strani kot Italija”. “Ne želimo pristati na to, da ljudje v Sredozemlju umirajo,” je zatrdila in dodala, da “status quo ni sprejemljiv”.

Source
STA
Back to top button