Svet

Xi v pogovoru z Merklovo za okrepitev sodelovanja z Nemčijo in EU

Kitajski predsednik Xi Jinping se je danes v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel zavzel za okrepitev sodelovanja z Nemčijo in Evropsko unijo. Kot poročajo kitajski mediji, je Xi dejal Merklovi, da obstajajo nove priložnosti in različni izzivi v odnosu z EU.

Pri tem je po Xijevih besedah ključno sprejeti odločne ukrepe, ki temeljijo na strateški perspektivi in medsebojnem spoštovanju, “brez vmešavanja”.

Xi in Merklova sta govorila dva tedna po uvedbi sankcij EU proti Kitajski zaradi kršenja človekovih pravic Ujgurov v avtonomni pokrajini Xinjiang. To so prve sankcije unije proti Kitajski zaradi kršenja človekovih pravic po več kot treh desetletjih.

V Pekingu so sankcije označili za vmešavanje v kitajske notranje zadeve in odgovorili s sankcijami proti nekaterim evropskim politikom, raziskovalcem in institucijam.

“Kitajski razvoj je priložnost za EU in upamo, da bo EU sprejela pravo odločitev samostojno in resnično dosegla svojo strateško avtonomijo,” je po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua dejal Xi.

Prepričan je, da sodelovanje z Nemčijo prinaša večjo globalno stabilnost. Omenil je tudi sodelovanje pri cepivih proti covidu-19 in dejal, da nasprotuje cepilnemu nacionalizmu.

Merklova je po poročanju Xinhua dejala, da nemška stran pripravlja nov krog nemško-kitajskih posvetovanj, ki bodo potekala konec aprila. Prav tako se je zavzela za čimprejšnjo obnovitev izmenjave delovne sile, saj stroge omejitve zaradi novega koronavirusa ovirajo poslovanje s Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Source
STA
Back to top button