Xi na WEF posvaril pred novo hladno vojno

Kitajski predsednik Xi Jinping je svetovne voditelje na virtualnem Svetovnem ekonomskem forumu (WEF) danes posvaril pred začetkom nove hladne vojne. “Oblikovanje majhnih klik ali začenjanje nove hladne vojne, zavračanje, grožnje ali ustrahovanje drugih … bo svet le potisnilo v razkol,” je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

 

 

Xi je v svojem nagovoru na prvi dan spletnega zasedanja z naslovom Ključno leto za obnovo zaupanja pozval k enotnosti. Zgodovina je pokazala, da bo državam, ki želijo delovati same, vedno spodletelo, je dejal.

Opozoril je na globalne izzive, kot sta pandemija covida-19 in podnebne spremembe. “Ob soočanju s trenutno krizo in prizadevanjih za ustvarjanje boljšega jutri za vse moramo biti enotni in delati skupaj,” so njegove besede povzeli na ameriškem CNBC. Konfrontacije bodo svet vodile v “slepo ulico”, je dodal.

Države je kitajski predsedniki pozval, naj “opustijo ideološke predsodke”, navaja nemška tiskovna agencija dpa. “Vsaka država je unikatna in nobena ni nad drugimi,” je dejal. “Ostati bi morali predani posvetovanju in sodelovanju namesto konfliktom in nasprotovanju.”

Pozval je k močnejšemu globalnemu upravljanju prek mednarodnih organizacij ter ukinjanju ovir za mednarodno trgovino, investicije in izmenjavo tehnologij. Prav tako se je zavzel za pomembnejši položaj držav v razvoju na svetovnem odru.

Xi je voditelje v okviru WEF nagovoril manj kot teden zatem, ko je v ZDA mandat nastopil predsednik Joe Biden. Opazovalci zelo podrobno spremljajo, kako bo novo ameriško vodstvo naslovilo zaostrene odnose s Kitajsko, ki so zapuščina Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa.

Kitajski voditelj je tudi potrdil ambiciozne podnebne cilje. Peking želi do leta 2030 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 65 odstotkov, do leta 2060 pa doseči podnebno nevtralnost. Gre za izjemno pomembne zaveze države, ki ustvari četrtino vseh toplogrednih plinov na svetu.

“Dosega teh ciljev bo od Kitajske zahtevala izredno trdo delo. A verjamemo, da mora Kitajska, ko so na kocki interesi celotnega človeštva, napraviti korak naprej, ukrepati in opraviti svoje,” je dejal Xi.

Več kot 1500 voditeljev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe bo ta teden sodelovalo na zasedanju WEF, ki se zaradi pandemije covida-19 iz švicarskega Davosa najprej seli na splet, maja pa naj bi ga gostil Singapur. Med vidnejšimi evropskimi voditelji bodo na forumu sodelovali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Novega ameriškega predsednika Bidna ni med udeleženci.

Virtualni Svetovni gospodarski forum bo potekal do petka, sodelujoči pa se osredotočajo na to, kako povrniti zaupanje in oblikovati politike ter partnerstva, ki bodo potrebni v letošnjem letu, so na spletni strani navedli organizatorji.

Vodilno vlogo na tokratnem zasedanju bodo odigrale azijske države. Lani so se voditelji v Davosu zbrali mesec dni po izbruhu koronavirusa na Kitajskem, leto dni pozneje pa Kitajska in druge azijske velesile uprizarjajo močan povratek, medtem ko večina evropskih držav še naprej bije bitko s koronavirusom.

Source
STA
Back to top button