Xi na WEF opozoril na katastrofalne posledice konfrontacij

Kitajski predsednik Xi Jinping je svetovne voditelje na virtualnem Svetovnem ekonomskem forumu (WEF) posvaril, da ima lahko konfrontacija med velikimi silami “katastrofalne posledice”. “Zavrniti moramo miselnost hladne vojne in si prizadevati za mirno sobivanje,” je Xi dejal na začetku foruma, ki že drugo leto zapored poteka prek spleta.

 

 

“Zgodovina je vedno znova dokazala, da konfrontacija ne rešuje problemov, ampak povzroča katastrofalne posledice,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal kitajski voditelj.

Kitajsko, kjer se je konec leta 2019 novi koronavirus prvič pojavil, je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil kot redko zgodbo o uspehu v času pandemije covida-19 in edino večje gospodarstvo, ki še naprej beleži močno rast. Sebe je označil za zagovornika multilateralizma, obenem pa je v luči slabšanja odnosov med veliki silami opozoril na prihodnost.

“Naš današnji svet je vse prej kot miren, v njem je veliko retorike, ki podpihuje sovraštvo in predsodke,” je dejal.

V okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa ostajajo meje Kitajske večinoma zaprte za tujce, vendar je država kljub temu v času pandemije ostala svetovno središče za proizvodnjo, navaja AFP. Xi je ob tem spomnil na težave v svetovnih dobavnih verigah, ki jih je povzročila pandemija. “Cene surovin se še naprej zvišujejo, oskrba z energijo ostaja omejena,” je opozoril.

Zagotovil je, da se Kitajska zavzema za “izmenjavo med ljudmi, da bi olajšala čezmejno trgovino, ohranila varno in nemoteno industrijsko dobavno verigo ter spodbujala stalen in zanesljiv napredek pri okrevanju svetovnega gospodarstva”. Vendar pri tem ni kdaj namerava Peking sprostiti strog nadzor na mejah.

Xi je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da se gospodarska, znanstvena in tehnološka vprašanja politizira ali uporablja kot orožje. To spodkopava prizadevanja za reševanje skupnih izzivov, je ocenil in se zavzel za “pristen multilateralizem”.

Xi je voditelje obenem opozoril, da svetovne gospodarske velesile ne bi smele “zavirati ali spreminjati monetarne politike”, da bi preprečile učinke pandemije.

“Prišlo do resnih negativnih posledic,” je poudaril, pri čemer bodo največje breme nosile države v razvoju, še navaja dpa.

Source
STA
Back to top button