Xi in Putin pozdravila krepitev zaupanja in vezi med Kitajsko in Rusijo (dopolnjeno)

Ob robu vrha Pas in pot sta se danes v Pekingu sešla voditelja Kitajske in Rusije, Xi Jinping in Vladimir Putin. Xi je poudaril, da se odnosi med državama poglabljajo, Putin pa je dejal, da naraščajoče število konfliktov in groženj v svetu še krepi vezi med Moskvo in Pekingom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin in Xi sta se srečala ob zaključku otvoritvenih slovesnosti vrha Pas in pot, na katerem v Pekingu sodelujejo predstavniki več kot 130 držav.

Putin je govoru ob odprtju vrha pohvalil kitajsko “novo svilno pot” kot uspešen projekt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nagovoru polni dvorani delegatov, večinoma iz tako imenovane skupine držav globalnega juga, je dejal tudi, da si “Rusija in Kitajska ter večina držav na svetu delijo željo” po sodelovanju in gospodarskem napredku, poroča britanski BBC.

Pobuda Pas in pot “predstavlja napredek našega časa in pravo pot naprej”, pa je na vrhu dejal Xi. Obsodil je “ideološko konfrontacijo, geopolitično rivalstvo in blokovsko politiko” ter enostranske sankcije Zahoda. Predstavil je tudi načrt v osmih točkah za nadaljevanje pobude, vključno s spodbujanjem manjših projektov, “zelenim razvojem” in “gradnjo integritete”, poroča britanski BBC.

Po srečanju s Xijem je Putin na novinarski konferenci v Pekingu poudaril, da naraščajoče število svetovnih konfliktov in groženj krepi vezi med državama. “Vsi ti zunanji dejavniki so skupne grožnje in krepijo rusko-kitajsko sodelovanje,” je poudaril.

Po poročanju kitajskih medijev je Xi Putina pozval k skupnim prizadevanjem Moskve in Pekinga za “zaščito mednarodne poštenosti” in “pravičnosti”. Pohvalil je odnose med državama in poudaril, da se “politično vzajemno zaupanje med državama nenehno poglablja”, je poročala državna tiskovna agencija Xinhua.

“Državi ohranjata tesno in učinkovito strateško usklajevanje, obseg dvostranske trgovine pa je dosegel zgodovinsko visoko raven in napreduje proti cilju 200 milijard ameriških dolarjev, ki sta si ga zastavili obe strani,” je dejal Xi.

Voditelja sta se v zadnjih desetih letih srečala “42-krat ter razvila dobre delovne odnose in globoko prijateljstvo”, je poudaril kitajski predsednik, ki je opozoril, da bo prihodnje leto minilo 75 let od vzpostavitve odnosov med državama.

Putin je v torek pristal v Pekingu s številčno delegacijo visokih uradnikov, vključno z dvema podpredsednikoma vlade ter več ministri. To je ena njegovih prvih poti v tujino, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za njegovo prijetje zaradi suma nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Kitajska sicer ni podpisnica Rimskega statuta tega sodišča.

Putin je udeležbo na vrhu v Pekingu izkoristil za srečanje z najmanj devetimi tujimi voditelji, med drugim tudi voditelji Tajske, Vietnama, Pakistana in Madžarske, poroča britanski BBC.

Back to top button