WWF pozval vlade, naj nujno omejijo izpuste in tako zaščitijo živalske vrste

Nevladna organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) je pred novembrsko podnebno konferenco COP26 pozvala vlade, naj nujno omejijo škodljive emisije ter tako zaščitijo živalske vrste in njihov življenjski prostor. WWF v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja, da 12 vrst že čuti posledice podnebne krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Če želimo zagotoviti prihodnost nekaterih naših najbolj znanih vrst in habitatov ter tudi samih sebe, mora biti leto 2021 prelomnica,” je v novem poročilu WWF poudarila vodja WWF Tanya Steele.

Sklad v poročilu izpostavlja 12 živalskih vrst, ki že čutijo učinke podnebnih sprememb. Med njimi so morski ptiči mormoni, ki živijo na britanski obali, pingvini na Antarktiki in nekatere opice v Amazoniji.

Učinke podnebnih sprememb je tako zdaj moč čutiti na vseh celinah, poudarja WWF.

Strokovnjaki v poročilu navajajo, da brez obsežnih svetovnih prizadevanj globalnega segrevanja ni več mogoče omejiti na manj kot 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko raven.

Spremeniti se mora način, kako deluje kmetijstvo, potrebne pa so tudi naložbe v obnovo habitatov.

Po trenutnih izračunih se bo svet do konca stoletja segrel za okoli 2,4 stopinje Celzija, kar bi imelo katastrofalne posledice tako za ljudi kot za naravo.

Podnebna konferenca Združenih narodov COP26 bo predvidoma novembra v škotskem Glasgowu.

Source
STA
Back to top button