WHO svari pred propadom bolnišnice Naser v Han Junisu

Bolnišnica Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze je na robu propada, je v petek opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je zavrnil izraelske obtožbe, da WHO sodeluje s Hamasom in ignorira izraelske dokaze, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije.

“Bolnišnici Naser je zmanjkalo goriva in hrane. Več sto pacientov in osebja je zaradi spopadov pobegnilo,” je zapisal na omrežju X in poudaril, da spopadi otežujejo tudi dobavo pomoči v bolnišnico. Kot je ocenil, je v bolnišnici trenutno 350 pacientov in 5000 razseljenih oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija Zdravniki brez meja je medtem sporočila, da je osnovna zdravstvena oskrba v bolnišnici Naser propadla. “Ti sistematični napadi na zdravstvo so nesprejemljivi in se morajo nemudoma končati, da bodo poškodovani lahko prejeli potrebno oskrbo,” je še dodala organizacija.

Generalni direktor WHO je v petek prav tako zavrnil obtožbe Izraela o sodelovanju s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, češ da je WHO ignorirala izraelske dokaze, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije in da si zatiska oči pred trpljenjem talcev, ki jih zadržuje Hamas.

“Takšne lažne trditve so škodljive in lahko ogrozijo naše osebje, ki tvega življenje na terenu,” je nadaljeval in vztrajal, da je WHO nepristranska in si prizadeva za zdravje in dobro počutje vseh ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi po izjavah Tedrosa je Izrael nadaljeval z obtožbami WHO. “Obstajajo jasni dokazi, da Hamas uporablja bolnišnice,” v petek zvečer dejala stalna predstavnica Izraela pri ZN Meirav Ejlon Šahar in dodala, da je Hamas talce večkrat zadrževal v zdravstvenih ustanovah.

“S tem, ko WHO ne obsodi Hamasa in ne ukrepa, da bi mu preprečili, da se vtihotapi v bolnišnice in civilna območja, ogroža tiste, ki bi jih morali zaščititi,” je še dodala.

Back to top button