WHO: Pandemije covida-19 letos še ne bomo premagali

Nerealno je pričakovati, da se bo pandemija covida-19 končala do konca leta, je danes opozoril direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za izredne razmere Michael Ryan. Mogoče pa je zmanjšati število hospitalizacij in smrti, je dejal.

“Prezgodaj je še in po moje je nerealno pričakovati, da bomo do konca leta končali boj z novim koronavirusom,” je dejal Ryan. Prepričan pa je, da bi lahko ob pametnem ravnanju odvzeli pandemiji moč ter zmanjšali število hospitalizacij in smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO se po njegovih besedah trenutno osredotoča na ohranitev zmanjšanja prenosa novega koronavirusa, da bi preprečili pojav novih različic in zmanjšali število okuženih.

Ryan je prepričan, da bo cepljenje zdravstvenih delavcev in najbolj ranljivih skupin prispevalo k temu, da pandemijo ne bodo več spremljali strah in tragedije.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus si želi, da bi začeli cepiti zdravstvene delavce v vseh državah sveta v prvih stotih dneh letošnjega leta. Ostalo je še 40 dni. Ob tem je pozdravil začetek cepljenja s cepivi iz mednarodne pobude Covax v Gani in Slonokoščeni obali.

Source
sta.si
Back to top button