AktualnoSvet

WHO: Pandemija v Evropi hujša kot pred tem več mesecev, cepljenje nesprejemljivo počasno

V minulem tednu je bila večina evropskih držav priča hitrejšemu širjenju covida-19, potrjenih je bilo skupno 1,6 milijona novih primerov in skoraj 24.000 smrti, svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zato poziva k nujni takojšnji pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo vsaj zaenkrat tudi ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.

Še pred mesecem dni je tedenski porast okužb v evropski regiji padel pod milijon, zdaj pa so razmere bolj zaskrbljujoča kot pred tem več mesecev. Številne države zato uvajajo nove ukrepe, ki so nujni in bi jih morali vsi spoštovati, kolikor je to le mogoče, v sporočilu za javnost poudarja evropski urad WHO. V delnih ali popolnih zaprtjih je 27 evropskih držav, v 21 je v veljavi nočna policijska ura.

Evropska regija WHO obsega sicer 53 držav in ozemelj in vključuje Rusijo ter več srednjeazijskih držav.

Novejše in nevarnejše različice novega koronavirusa se še naprej hitro širijo, britanska različica je v Evropi zdaj že prevladujoča, pritisk na bolnišnice se povečuje, velikonočni prazniki pa prinašajo povečano mobilnost in druženja. Nujno je pospešiti cepljenje proti covidu-19, saj število okužb narašča v vseh starostnih skupinah z izjemo ene same – pri ljudeh, starejših od 80 let, ob tem opozarja WHO.

Samo v tej posebej ranljivi skupini, ki je bila zato kot prva cepljena proti covidu-19, WHO od začetka letošnjega leta beleži stalen upad okužb in smrti. To je po njihovem dober prvi znak, da cepljenje dejansko pomaga v boju s pandemijo. Enako kažejo podatki iz Velike Britanije in Izraela, kjer cepljenje najhitreje napreduje.

“Cepiva predstavljajo naš najboljši izhod iz pandemije. Ne le da učinkujejo, so tudi visoko učinkovita pri preprečevanju okužbe. A razdeljevanje teh cepiv poteka nesprejemljivo počasi,” je izpostavil vodja evropskega urada WHO Hans Kluge ter opozoril, da moramo, dokler bo precepljenost nizka, ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.

Kluge je posebej posvaril pred nevarnim “lažnim občutkom varnosti”, ki ga številnim – tako oblastem kot javnosti – daje cepljenje. To namreč resda poteka, a smo še daleč od cilja. V evropski regiji so po podatkih WHO doslej cepili okoli 10 odstotkov prebivalstva z enim ter štiri odstotke z dvema odmerkoma. Vse bogatejše države cepljenje izvajajo, a med državami s srednjimi in nizkimi dohodki, ki se v veliki meri zanašajo na cepiva iz pobude Covax, to zaenkrat velja le za 80 oziroma 60 odstotkov.

“Naj bom povsem jasen: Pospešiti moramo proces (cepljenja) z okrepitvijo proizvodnje, zmanjševanjem ovir pri razdeljevanju cepiv in uporabo vsake posamezne viale, ki jo imamo na zalogi, zdaj in takoj,” je še izpostavil Kluge in obenem opozoril, da je “moralna odgovornost vseh”, da cepivo prejmejo vsaj zdravstveni delavci in starejši v vseh in ne le v nekaterih državah.

“Na to koliko ljudi bo v prihodnjih tednih okuženih in koliko jih bo umrlo, bo najbolj vplivalo to, kaj bomo – ali ne bomo – naredili kot posamezniki. Vsakič znova smo priča temu, da je širjenje virusa mogoče ustaviti. Moje sporočilo vladam v regiji zato je, da zdaj ni čas za omilitev ukrepov. Ne moremo si privoščiti, da ne bi zajezili nevarnosti. Vsi smo že veliko žrtvovali, a ne smemo dovoliti, da nas premaga izčrpanost. Virus moramo še naprej brzdati,” je zaključil.

Source
STA
Back to top button