Svet

WHO opozarja na rekordno število novih okužb v enem tednu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so v enem tednu po svetu zabeležili več novih okužb z novim koronavirusom kot kdajkoli prej. Potrjenih je bilo 5,2 milijona novih primerov, to pa je osmo zaporedno povečanje števila okužb na tedenski ravni, je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kot je dejal, se je obenem peti teden zapored povečalo tudi število umrlih zaradi covida-19. “Devet mesecev je trajalo, da smo dosegli milijon smrtnih primerov, štiri mesece, da smo dosegli dva milijona, in tri mesece, da smo dosegli tri milijone,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril Tedros.

Strokovnjaki so še posebej zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okužb in hospitalizacij ljudi, starih od 25 do 59 let. To povečanje je verjetno posledica bolj nalezljivih različic virusa in dejstva, da je v tej starostni skupini več socialnih stikov, je dejal Tedros.

Po njegovi oceni bi lahko pandemijo imeli pod nadzorom v nekaj mesecih. Za to pa bi bilo treba po vsem svetu dosledno uporabljati vsa sredstva, ki so na voljo: od zaščitnih ukrepov, kot so umivanje rok, socialna distanca in nošenja mask, do cepljenja.

Source
STA
Back to top button