Svet

Washington trdi, da se je posvetoval s Parizom glede zavezništva z Veliko Britanijo in Avstralijo

 Visoki predstavnik ameriške vlade je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da se je Washington posvetoval s Parizom pred sklenitvijo novega varnostnega zavezništva z Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega je slednja odpovedala nakup francoskih jedrskih podmornic.

“Visoki uradniki vlade so bili v stiku s francoskimi kolegi in razpravljali o Aukusu tudi pred objavo. Avstralskim kolegom pa prepuščam, da opišejo, zakaj so se odločili za novo tehnologijo,” je za AFP povedal neimenovani predstavnik ameriške vlade. V skladu s sporazumom bo namreč Avstralija podmornice na jedrski pogon kupila od ZDA.

Tiskovni predstavnik francoskega veleposlaništva pa je za AFP zatrdil, da Francije niso seznanili z zavezništvom, dokler niso o tem poročali ameriški in avstralski mediji pred sredino uradno objavo predsednika Josepha Bidna.

Zaradi Aukusa je Avstralija odstopila od več milijard dolarjev vrednega, leta 2016 sklenjenega posla za nakup podmornic na jedrski pogon od Francije z osebno podporo predsednika Emmanuela Macrona.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je to potezo Avstralije označil za nož v hrbet in dodal, da je zelo jezen in zagrenjen. “To ni nekaj, kar zavezniki počnejo drug drugemu,” je izjavil.

Kitajska je pričakovano označila zavezništvo kot izjemno neodgovorno grožnjo stabilnosti regiji, saj da je ne glede na zanikanje ZDA usmerjeno predvsem proti njej.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano je povedal, da EU prav tako ni bila seznanjena z dogovorom med ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button