Vrhovno sodišče ZDA: Zdravstvena reforma obamacare je skladna z ustavo

Vrhovno sodišče ZDA je danes s sedmimi glasovi proti dvema potrdilo ustavnost zdravstvene reforme nekdanjega predsednika Baracka Obame, znano kot obamacare. Ta je omogočila dostop do zdravstvenega zavarovanja okrog 20 milijonom Američanov, sodišče pa je zavrnilo zahtevo za razveljavitev reforme, ki so jo vložile konservativne zvezne države.

Republikanci so reformo obamacare napadali praktično od njene potrditve leta 2009. Vrhovno sodišče je tokrat že tretjič zavrnilo zahtevo republikancev za njeno razveljavitev. 18 zveznih držav, ki so vložile tožbo proti reformi, je vodil Teksas.

Nasprotniki reforme so jo pred leti napadali s stališča, da je zahteva o plačilu višjih davkov za tiste, ki se ne bodo zavarovali, neustavna. Vrhovno sodišče je to leta 2012 zavrnilo s tesno večino petih glasov proti štirim.

Republikanska večina v kongresu je s pomočjo predsednika Donalda Trumpa leta 2017 ta nepriljubljeni davek, ki je nekoliko olajšal proračunsko porabo za reformo, odpravila z novim zakonom. Reforma je kljub temu preživela.

Nasprotniki reforme so sedaj nastopili s stališča, da če zahteva po višjem davku, ki je bila eden od stebrov reforme, ne velja več, potem ne bi smela veljati več niti celotna reforma.

S tem so uspeli na prvi stopnji in nato še na prizivnem sodišču New Orleansa, tokrat pa doživeli razočaranje, kljub temu, da ima zvezno vrhovno sodišče trenutno konservativno večino.

Mnenje večine sedmih sodnikov, da države nimajo pravne osnove za tožbo, ker niso utrpele nobene škode z ukinitvijo zahteve po plačilu davka oziroma s celotno reformo, je napisal liberalni Stephen Breyer.

Source
STA
Back to top button