Vrhovno sodišče ZDA zavrnilo Trumpovo tožbo glede informacij o napadu na kongres

Vrhovno sodišče ZDA je zavrnilo pritožbo odvetnikov bivšega predsednika Donalda Trumpa na odločitev zveznega prizivnega sodišča, ki je sklenilo, da Trump ne more preprečiti predaje informacij odboru, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

 

 

Kongresni odbor lahko sedaj pride do vseh informacij v nacionalnih arhivih o okoliščinah napada na kongres in Trumpovi vlogi pri tem. Gre za podatke o obiskih v Ovalni pisarni, zapiske, dnevnike, telefonske informacije in drugo.

“Odločitev vrhovnega sodišča pomeni zmago pravne države in ameriške demokracije,” sta sporočila demokratski predsednik odbora Bennie Thompson in republikanska podpredsednica Liz Cheney.

Na željo vlade predsednika Joeja Bidna v imenu nacionalne varnosti odbor sicer ne bo imel dostopa do prav vseh podatkov.

Trump je v tožbi trdil, da so informacije, ki jih zahteva kongresni odbor, zaščitene s tako imenovanim izvršnim privilegijem predsednika. Prizivno sodišče je ugotovilo, da Trump ni več predsednik, Biden pa se je temu privilegiju odpovedal.

Sodnik Brett Kavanaugh je sicer ločeno zapisal mnenje, da bi moral tudi bivši predsednik imeti pravico do blokade objave zaupnih komunikacij iz časa, ko je bil na položaju, vendar pa ni nasprotoval zavrnitvi Trumpove tožbe.

Trumpovi privrženci so napadli kongres, da preprečijo formalno potrditev Bidnove volilne zmage. Trump poraza ni nikoli priznal in namesto tega širi teorijo zarote, da je Biden zmagal zaradi velikih prevar. V to je prepričal tudi veliko večino republikancev, Amerika pa je danes še bolj razdeljena, kot je bila v času Trumpovega vladanja.

Source
STA
Back to top button