Vrhovno sodišče ZDA začasno podaljšalo dostop do tabletke za splav

Vrhovno sodišče ZDA je danes začasno ohranilo dostop do tabletke za splav mifepriston in s tem zadržalo odločitve nižjih sodišč, ki so dostop omejila. Kot so sporočili z vrhovnega sodišča, je zadržanje odločitve nižjega sodišča v zvezi s tabletkami podaljšano za 48 ur, do petka, 21. aprila, do 23.59, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Pritožbo na vrhovno sodišče je v petek vložilo ameriško pravosodno ministrstvo, da bi preprečilo prepoved in omejitve uporabe tabletke, ki jo v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Ob tem je ministrstvo pozvalo sodišče, naj zamrzne vse nedavne razsodbe glede prepovedi in omejitev uporabe te tabletke.

Pritožbo je pravosodno ministrstvo vložilo, potem ko je ameriško zvezno prizivno sodišče odločilo, da bo tabletka za splav mifepriston kljub odločitvi zveznega sodnika v Teksasu še naprej začasno na voljo, vendar pod strožjimi pogoji, ki med drugim vključujejo obvezen obisk pri zdravniku.

Če jih vrhovno sodišče ne bi zadržalo, bi omejitve uporabe tabletke začele veljati v četrtek opolnoči po krajevnem času. Naj zadrži odločitve nižjih sodišč, je v ločeni vlogi vrhovno sodišče zaprosil tudi proizvajalec mifepristona Danco Laboratories, češ da bo sicer prišlo do “regulativnega kaosa po vsej državi”.

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wade, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

Source
STA
Back to top button