Vrhovno sodišče ZDA vladi dalo pravico do neomejenega pridržanja določenih priseljencev

Ameriško vrhovno sodišče je s šest glasovi za in tremi proti vladi priznalo pravico do neomejenega pridržanja določenih priseljencev, ki trdijo, da jih v primeru izgona iz države doma čaka pregon ali celo mučenje. Trije liberalni sodniki so bili proti odločitvi konservativne večine.

Odločitev sodišča zadeva le manjši del nezakonitih priseljencev v ZDA.

Šlo je za primer nezakonitih priseljencev, ki so jih že izgnali iz ZDA in so jih ob ponovnem nezakonitem vstopu v državo aretirali. Med njimi je državljan Salvadorja, ki je dejal, da so mu po izgonu iz ZDA nemudoma grozili člani kriminalne tolpe, zato je znova pobegnil.

Priseljenci so v tožbi zahtevali, da bi jih izpustili iz zapora, dokler sodišče ne odloči o njihovi prošnji za zatočišče. Sodnik Samuel Alito je v mnenju večine zapisal, da ti tujci niso upravičeni do zaslišanja, vlada pa jih lahko ima zaprte do sodne odločitve.

Tožba je bila vložena še v času vlade bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, katere odvetniki so jo zastopali lani v času argumentov pred vrhovnim sodiščem.

Sodnik Stephen Breyer je v mnenju manjšine zapisal, da ne vidi razloga, zakaj bi zakonodaja osebam, ki se z razlogom bojijo nasilja ali pregona ob deportaciji, zanikala pravico do zaslišanja o izpustitvi pred odločitvijo o prošnji za zatočišče. Postopki lahko namreč trajajo več let in Breyer ne vidi razloga, zakaj bi morali ti ljudje ves ta čas preživeti v zaporu.

Prizivno sodišče v Richmondu je odločilo v prid priseljencem, ki so tožili vlado, vendar so druga sodišča odločila v prid vladi, kar je sedaj storilo tudi vrhovno sodišče. Na vladi sedanjega predsednika ZDA, demokrata Joeja Bidna je, če bo to pravico do neomejenega pridržanja priseljencev izkoriščala.

Source
STA
Back to top button