Vrhovno sodišče ZDA odpravilo prepoved nastavka za polavtomatske puške

Ameriško vrhovno sodišče je danes odpravilo prepoved nastavka, ki pospeši izstreljevanje nabojev iz polavtomatske puške. Prepoved je vlada sprejela po najhujšem strelskem pohodu v zgodovini ZDA, ko je leta 2017 moški z več kosi takšnega orožja streljal na množico v Las Vegasu in ubil 58 ljudi ter jih ranil še okoli 500, poročajo ameriški mediji.

Ameriška vlada takratnega predsednika Donalda Trumpa je v odzivu na pokol sprejela prepoved takšnih nastavkov, ki so napadalcu, ki je sicer bil oborožen s kar 22 kosi orožja, omogočile, da je v tako kratkem času ubil toliko ljudi.

Prepoved je za neustavno označila konservativna večina šestih sodnikov, nasprotovali so jim trije. Večina trdi, da polavtomatska s takšnim nastavkom ne postane avtomatska oz. jurišna puška, kar pomeni, da se na njo ne nanaša strožja zakonodaja.

Na odločitev so se z neodobravanjem že odzvali iz demokratske stranke, vključno s kampanjo aktualnega predsednika Joeja Bidna, ki je sodišču očitalo, da orožarskemu lobiju daje prednost pred varnostjo otrok.

Ankete kažejo, da večina Američanov podpira strožjo orožarsko zakonodajo, a politika in sodišča kljub številnim smrtim, povezanim z orožjem, nezadostno ukrepajo.

Back to top button