Vrhovno sodišče ZDA odloča o ustavnosti pregona nekaterih napadalcev na kongres

Ameriško vrhovno sodišče danes posluša argumente v primeru tožbe enega od napadalcev na ameriški kongres 6. januarja 2021, ki trdi, da ga ne bi smeli obtožiti oviranja uradnega postopka, ker to ni v skladu z leta 2002 sprejetim zveznim zakonom, poročajo ameriški mediji. Primer lahko vpliva tudi na pregon nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Trumpovi privrženci so 6. januarja 2021 napadli poslopje zveznega kongresa in za nekaj časa prekinili formalno potrjevanje izidov predsedniških volitev 2020 po zveznih državah. Po napadu je zvezni preiskovalni urad FBI aretiral več kot 1350 napadalcev in nekatere med njimi so obtožili tudi oviranja uradnega postopka.

Nekdanji policist iz Pensilvanije Joseph Fischer, ki je sodeloval v napadu, se je pritožil, da so tožilci neupravičeno uporabili določila zakona iz leta 2002, ki je bil sprejet po odmevnem propadu podjetja Enron. Fischer trdi, da je bil zakon namenjen le preprečevanju uničevanja dokumentov v času preiskave ali pred njo.

Sodišča nižje stopnje so ta argument zavrnila. Fischer se je nato pritožil na vrhovno sodišče, kjer imajo konservativci večino, in vsaj štirje sodniki so med zaslišanjem pravnikov obeh strani izrazili naklonjenost Fischerjevemu argumentu.

Glavna odvetnica ZDA Elizabeth Prelogar pa je opozorila, da tožilstva med pregonom 1350 obtožencev niso vedno uporabila zakona proti oviranju uradnega postopka, ampak le v okrog 350 primerih, ko je bilo jasno, da se obtoženec zaveda, da napad na kongres dejansko prekinja potrjevanje izida volitev 2020.

Zaslišanje pred vrhovnim sodiščem je pomembno tudi z vidika bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga je posebni tožilec Jack Smith med drugim obtožil tudi oviranja uradnega postopka. Če vrhovno sodišče uporabo zakona v primeru napada na kongres razveljavi, bi se lahko enako zgodilo tudi v Trumpovem primeru.

Vrhovno sodišče ZDA lahko Trumpa sicer povsem odreši zveznega pregona zaradi spodnašanja izida volitev 2020, saj bo prihodnji teden poslušalo argumente v njegovi zahtevi, da se mu prizna popolna imuniteta. Pravni analitiki sicer menijo, da to ne bo enostavno.

Back to top button