Vrh o podnebnem prilagajanju pozdravlja vrnitev ZDA

Svetovni voditelji so v obliki video konference začeli prvi globalni vrh, posvečen prilagajanju na podnebne spremembe. Med voditelji, ki so se odzvali vabilu nizozemskih organizatorjev, so francoski, nemški in britanski, največ veselja pa obeta povratek ZDA, saj bo na vrhu govoril tudi ameriški odposlanec za podnebne spremembe John Kerry.

Svetovni voditelji, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson, se bodo danes posvečali vprašanju, kako svet napraviti bolj odporen na podnebne spremembe, ki se jim ni več mogoče izogniti. Vrh podnebnega prilagajanja gosti Nizozemska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanja se bodo prek video povezave udeležili tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres ter njegov predhodnik Ban Ki-moon. Kitajsko bo zastopal namestnik premierja Han Zheng.

Po prisegi ameriškega predsednika Josepha Bidna, ki je ZDA nemudoma znova zavezal pariškemu sporazumu, se ob tem v mednarodne podnebne pogovore aktivno vračajo ZDA. Udeležence vrha bo namreč nagovoril posebni Bidnov odposlanec za podnebne spremembe Kerry.

“V letu 2021 bomo imeli več mejnikov, ob katerih bodo svetovni voditelji in prebivalci sveta res lahko izrazili svojo predanost. Doslej na področju prilagajanja še nismo storili veliko,” je prejšnji teden novinarjem dejal Ban.

Nizozemski premier Mark Rutte je podčrtal, da ima njegova država, katere tretjina leži pod višino morske gladine, več stoletij izkušenj z obvladovanjem vode. Te izkušnje želi deliti z drugimi.

Johnson pa naj bi danes zagnal koalicijo za prilagajanje (Adaptation Action Coalition) v partnerstvu z Egiptom, Bangladešem, Malavijem, Nizozemsko, Sveto Lucijo in Združenimi narodi. Nova skupina naj bi poskusila obrniti mednarodne politične zaveze v dejansko zaščito ranljivih skupnosti.

Doslej so se globalni podnebni vrhi večinoma ukvarjali z vprašanjem naslavljanja vzrokov za podnebne spremembe, vključno z zmanjševanjem izpustov toplogrednih plinov. A ne glede na to, kako hitro svet zmanjša svoje emisije, določenih podnebnih sprememb ne bo mogoče ustaviti. Kako se z njimi spopasti, naj bi pomagal odgovoriti današnji vrh.

Med možnostmi, o katerih teče beseda, so gradnja zaščit pred dvigom morske gladine in izkoriščanje tehnologije za povečanje proizvodnje hrane.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button