AktualnoSvet

Vrh Nata odprl novo poglavje v čezatlantskih odnosih

Voditelji 30 članic zveze Nato, med njimi kot predsednik ZDA prvič Joe Biden, so danes v Bruslju odprli novo poglavje v čezatlantskih odnosih v času vse kompleksnejšega varnostnega okolja. Potrdili so enotnost, solidarnost in povezanost ter zavezanost 5. členu Severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je po zasedanju izrecno izpostavil Bidnovo zavezanost zavezništvu. Sporočilo osvežene zavezanosti čezatlantski enotnosti in krepitvi vezi, ki se je v času Donalda Trumpa močno skrhala, je ključno sporočilo vrha.

Na vprašanje o primerjavi med zdaj in prej je Stoltenberg odgovoril: “Zdaj je drugače.” Izpostavil je, da so vsi zavezniki pozdravili močno Bidnovo zavezanost Natu in obenem v zameno potrdili svojo zavezanost zavezništvu, ki od njih terja tudi krepitev obrambnih izdatkov.

V skupnem sporočilu oziroma komunikeju v 79. točkah so voditelji potrdili zavezanost 5. členu o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. Ta temeljni člen je Trump ves čas svojega mandata postavljal pod vprašaj in celo grozil z odhodom iz zavezništva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button