Vplivni kardinal v Kanadi obtožen spolne zlorabe najstnice

Vplivni kardinal Gerald Lacroix je v Kanadi obtožen spolne zlorabe najstnice, je razvidno iz danes objavljenih sodnih dokumentov. Obtožbe zoper kardinala so del skupinske tožbe proti nadškofiji Quebec, ki se je začela leta 2022, in sedaj vključuje obtožbe proti več kot sto predstavnikom nadškofije Quebec.

66-letni Lacroix, ki je nadškof Quebeca od leta 2011, kardinal pa od leta 2014, naj bi žensko spolno zlorabil konec 80. let prejšnjega stoletja, ko je bila žrtev stara 17 let, je povedal odvetnik Alain Arsenault.

Njen primer je del skupinske tožbe proti nadškofiji Quebec, ki se je začela leta 2022. Ta sedaj vključuje pričevanja 147 oseb, ki trdijo, da jih je spolno zlorabilo več kot sto duhovnikov oziroma uslužbencev nadškofije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med vidnejšimi predstavniki nadškofije Quebec, ki je bil obtožen spolnih zlorab, je tudi kardinal Marc Ouellet. Ženska, ki toži Ouelleta, v tožbi navaja, da jo je kardinal med letoma 2008 in 2010 večkrat spolno zlorabil. Ouellet obtožbe vztrajno zanika.

Back to top button